open-navfaktor-logo
search
SNSD i partneri u RS
Dodik o sporazumu: Nema potrebe da se pravdam, čitajte onako kako piše
Idemo u formiranje vlasti. Nadam se da će se sporazum realizovati u roku 30 dana, a ako se i desi proceduralno koji dan ili sedmica duže, ne vidim u tome problem, rekla je Cvijanović
06.08.2019. u 14:50
get url
text

Sporazum o principima formiranja vlasti u BiH, koji su jučer u Sarajevu potpisali SNSD, SDA i HDZ BiH, prihvatljiv je svim članicama entitetske koalicije u RS-u.

Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas nakon sastanka sa partnerima u Banjoj Luci, da su potpisani principi, posebno onaj koji se odnosi na saradnju sa NATO-om ili daljnjim putem prema ovom vojnom savezu, u skladu sa ranije usvojenom rezolucijom koju je Narodna skupština RS-a donijela 2017. godine.

- Sporazum je u saglasnosti sa aktima RS-a i rezolucijom koju je donio NSRS. Saradnja sa NATO-om nije sporna, kao ni sa drugim vojnim savezima. Može se razgovarati, ali RS iza sebe ima odgovor u vidu rezolucije NSRS-a – rekao je Dodik.

On je, komentarajući spomenuti član sporazuma, "citirao Vuka Karadžića". 

- On je rekao da se tumači i čita onako kako se piše. Što ne piše - nema, što piše - to je to. Čitajte onako kako piše – kazao je Dodik.

Komentarišući današnje izjave predsjednika SDS-a Mirka  Šarovića da je ovo "kapitulacija", Dodik je to odbacio, te podvukao da "nema potrebe da se pravda".

Dodik vjeruje da će vlast biti formirana u datom roku od 30 dana.

- Dat  ćemo kandidatata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, pa se ponovo okupiti i razgovarati o učešću u strukturama vlasti. Nepotrebno dugo se čekalo. SNSD ničim nije uvjetovao niti je neka pitanja problematizirao "a priori" – kazao je Dodik.

On je naveo da je "bošnjački blok nepotrebno nametao pitanja".

- Atmosfera među njima je bila konfuzna i nije se znalo ko ima dominantnu snagu za predstavljanje Bošnjaka. Sada su stvoreni temeljni uvjeti za formiranje Vijeća ministara BiH – dodao je Dodik.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, istakao je da je vlast trebalo što prije formirati nakon izbora, dok je predsjendik NDP-a Dragan Čavić pozdravio sporazum.

- Napravljen je u okvirima rezolucije koju je usvojio NSRS 2017. godine. Niko ne može osporiti ništa, ali član tri ima ključne parametre koji određuju poziciju RS-a. Precizirano je da će se procesi voditi u skladu sa Ustavom i zakonima, te mehanizmima svih nivoa vlasti. Potpuno je jasno da je NSRS, kao niži nivo vlasti, sa svojom rezolucijom, uključen u ovaj član. Unapređenje odnosa sa NATO-om ne prejudicira konačno rješenje u vezi sa članstvom BiH – istakao je Čavić.

Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske je istakao da je sporazum dobar za RS i nije loš za Federaciju BiH.

-Rezultat je kompromisa, a protiv mogu biti samo izborni gubitnici, koji ništa ne razumiju – dodao je.

Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, dodala je da je sporazum prvi korak ka formiranju vlasti na nivou BiH.

- Ovo je konkretna radnja, dobit ćemo organe da bismo završili započete procese i spriječili blokade ili opstrukcije. Puna podrška i ne vidim ništa problematično ovdje. Idemo u formiranje vlasti. Nadam se da će se sporazum realizovati u roku 30 dana, a ako se i desi proceduralno koji dan ili sedmica duže, ne vidim u tome problem – rekla je Cvijanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.