open-navfaktor-logo
search
Konkretna rješenja
Dodik o zaključcima Predsjedništva BiH: Rok za rješavanje migrantske krize je odmah
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik  kazao je danas u Sarajevu nakon sjednice državnog Predsjedništva, da postoji konsenzus o tome da BiH treba raditi na readmisiji migranata.
27.08.2020. u 15:42
get url
text

Istakao je i da su trojica članova kolektivnog šefa države saglasna da se spriječi ulazak migranata u našu zemlju, te da se zaštite granice, a da je rok za izvršenje svih zadataka odmah.

- Također, saglasni smo da se ojačaju kapaciteti Granične policije, ali i da Vijeće ministara odobri pet miliona KM za program upravljanja migrantskom krizom. Neću pristati da se inžinjerski dio Oružanih snaga BiH anagažuje na granici sa Srbijom jer to nije rješenje - naveo je Dodik.

Potcrtao je da će jedan od ciljeva biti da se onemogući ulazak migranata u naseljena mjesta u našoj državi.

VEZANI TEKST - Džaferović: Sa Pakistanom zaključujemo ugovor o vraćanju migranata, prioritet zaštita granice BiH

- Na Graničnoj policiji je, koja sjedi samo na graničnim prijelazima, neka napravi sporazume sa MUP-om RS, Federalnim MUP-om i kantonalnim, te da te sve policije zajedno vrše kontrolu. Stanje u USK je veoma teško, ali ukoliko se istraje na odluci da se migranti isele u kampove izvan urbanih i naseljenih područja, ako im se zabrani ulazak u naseljena mjesta, to bi moglo biti rješenje za taj kanton – pojasnio je Dodik.

Na upit kako komentira što se sve glasnije može čuti da se na taj način krše ljudska prava migranata u skladu sa evropskim konvencijama, član Predsjedništva BiH je poručio:

- Krše se i zakoni i Ustav BiH prilikom ulasaka neidentifikovanih migranata u BiH, za koje ne znamo ko su i šta su, i tu su prekršena prava, a Bosna i Hercegovina ima pravo da ih brani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.