open-navfaktor-logo
search
Diplomatski skandal
Dodik odbio primiti ambasadoricu Njemačke, optužio je da je radila protiv RS
Vaši javni nastupi i diplomatske aktivnosti tokom boravka u Sarajevu bili su politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjerni o čemu ću obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke, poručio je Dodik
13.06.2019. u 07:33
get url
text

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izazvao je novi skandal odbivši primiti u oproštajnu posjetu ambadoricu Njemačke u BiH Christiane Hohmann, kojoj u julu završava diplomatska misija u našoj zemlji.

Kako prenosi RTRS, u pismu upućenom ambasadorici Hohmann, Dodik je naveo "da ne može udovoljiti njenom zahtjevu za oproštajnim susretom s obzirom da je nije primio ni u nastupnu posjetu".

- Pored toga, kao ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same BiH i njenog Ustavom predviđenog uređenja - naveo je Dodik u pismu.

Također je napisao "da je bilo očekivano da, kao predstavnik zemlje koja na ovim prostorima nosi teško historijsko breme, pokaže više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u svom radu".

- Međutim, Vaši javni nastupi i diplomatske aktivnosti tokom boravka u Sarajevu bili su politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjerni o čemu ću obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke -  poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da veoma cijeni napore Savezne Republike Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana, ali sa žaljenjem mora da konstatuje da ona nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.