open-navfaktor-logo
search
9. maj u Banjoj Luci
Dodik: Otomanska imperija, NATO, pune džamije, Armija RBiH je zločinačka, rijetki muslimani su bili u NOV-u...
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjoj Luci da je obilježavanje 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom važno za Republiku Srpsku, jer je srpski narod predvodio antifašističku borbu na prostoru bivše Јugoslavije. Skupu prisustvuje i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov. 
09.05.2022. u 13:33
get url
text

- Stali smo pred mnoge osvajače, pred Otomanski imperiju, pred Austrougarsku, Njemačku, a krajem prošlog vijeka u našem otadžbinskom ratu pred najezdom NATO snaga - kazao je Dodik dodajući: 

- Mi se i danas borimo za tu istinu. Da nije bilo svijesti da je sloboda jedino moguća da imamo svoju državu, najbolje svjedoči postojanje RS. Samo je RS kao državni okvir garancija slobode našeg narod. Negdje tamo iz Sarajeva nam poručuju da su bile samo dvije oslobodilačke vojske na ovim prostorima, a to je NOB i lažna priča da je to Armija RBiH. Kao da se ne sjećaju da je u Sarajevu bilo mnogo logora. Poručuju nam da kako smo destabilizirajući faktor, kako ne možemo da imamo republiku. Moramo da reagujemo na neistine, neistine da Bosna i Hercegovina može da bude samo moćna i jaka ako su džamje pune madih ljudi, ako pokušavaju da nesretni sukob u Ukrajini prikažu kao da je nasljednica sukoba ovdje. 

Srpski narod nije razbijao Jugoslaviju, poručio je Dodik, dodajući da su je razbili muslimani, Slovenci Hrvati. Dodik je pitao "ako su oni tako dobri gdje je 150.000 Srba iz Sarajeva, dodajući da je Banja Luka vratila svima sve stanove". 

- Našim pirpadnicima JNA i danas nisu vraćeni stanovi, i oni se bezuspješno bore za to. Sarajevo je sinonim zla u političkom smislu za Srbe. Živjela RS, živjela sloboda i živjela Srbija - zaključio je Dodik.

Rekao je da je "Armija RBiH zločinačka organizacija koja je organizovala logore i njihovi komandanti su odgovorali za ratne zločine".

- Imali su u svom sastavu odred El-Mudžahedin koji je činio svirepe zločine s kojima se svijet upoznao tek u Siriji. Takva vrsta revizionizma u kome se pokušava pribaviti tekovine narodno-oslobodilačkog rata koji nije učestvovovao u NOB-u. Tek rijetki muslimani su bili u Narodno-oslobodilačkoj vojsci, a komunistički sistem zato što je formirao svijest o bratstvu i jedinstvu je to posebno isticao - rekao je Dodik.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.