Dodik ponovo izazvao incident na komemoraciji za žrtve Jasenovca

objavljeno: 15.04.2018. u 17:32

U Donjoj Gradini na bosanskohercegovačkoj obali Save danas je obilježen dan sjećanja na žrtve logora "Jasenovac" u razdoblju od 1941. do 1945. no tu je manifestaciju obilježilo neprimjereno ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je odbio pozdraviti američku smbasadoricu u BiH Maureen Cormack, a pritom se rukovao sa svim drugim diplomatima.

Kao i prošle godine Dodik je "preskočio" američku ambasadoricu Cormack tokom rukovanja s diplomatskim predstavnicima akreditiranim u BiH, prenosi Hina.

Predsjednik RS-a od prošle je godine na "crnoj listi" američkog ministarstva finansija jer je označen kao osoba koja prijeti miru i sigurnosti BiH ugrožavajući provedbu Daytonskog sporazuma.

Cormack je ranije ove sedmice izjavila kako Dodik "nije partner" SAD-a u BiH jer dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, a njegovo ponašanje u nedjelju je prokomentirala konstatacijom kako je ne zanima "ko se s kim rukovao" jer je u Donju Gradinu stigla zbog odavanja počasti žrtvama, a ne zbog sadašnjih političara.

- Ovaj logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to prouzrokovao i zbog čega se cijeli svijet zgražao - kazala je Cormack.

U obraćanju u Donjoj Gradini Dodik je kazao kako je jasenovački logor bio državni projekt NDH za koji "niko nikada nije odgovarao".

- Nikada ne možemo zaboraviti, a ni oprostiti Jasenovac - kazao je Dodik dodajući kako su Srbi u Jasenovcu stradali kao žrtve vlastitoga straha, ali i "iluzija o susjedima" s kojima su nekada živjeli u zajedničkoj državi.

Kao glavno jamstvo da se takvo što neće ponoviti Dodik vidi RS koju je opet označio kao "državu srpskog naroda".

- Nećemo pasti u strah i iluzije uspostave društva na kakvome je propala bivša Jugoslavija - kazao je Dodik dodajući kako su Srbi ubijani gdje god nisu imali svoju državu.