open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Dodik predložio novi rok za provođenje sporazuma SDA, HDZ-a i SNSD-a
Ako se taj rok ne ispoštuje, i poslije posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, onda mene više ne trebaju ni zvati, rekao je Dodik
01.11.2019. u 14:57
get url
text

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik predložio je danas u Banjoj Luci da se organizuje novi sastanak za vikend, te da stranke "dorade" sporazum koji su postigli u avgustu.

- Predlažem da se sastanemo za vikend i da promijenimo samo jedan član onog našeg sporazuma iz avgusta, tako da damo novi rok za formiranje Vijeća ministara BiH od deset dana. Ako se taj rok ne ispoštuje, i poslije posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, onda mene više ne trebaju ni zvati – rekao je Dodik.

On je  komentarisao i najnovije izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića u vezi Akcionog nacionalnog plana (ANP) i puta ka NATO savezu, te je još jednom podvukao da je Narodna skupština RS-a donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koje se zvaničnici iz RS-a trebaju pridržavati.

- RS je donijela odluku o vojnoj neutralnosti. Niko ne može natjerati ovu garnituru iz RS-a da prekrši tu odluku. Nijedna odluka na nivou BiH nam nije važnija. Moja bazična odgovornost je RS. Bakir očekuje da će neko u RS-u, koga bi on doveo, promijeniti strategiju. Sada im je strategija "hajde da skršimo Dodika i predamo Akcioni nacionalni plan". Nismo mi Šarović. Nema nikakvog Akcionog nacionalnog plana – poručio je Dodik.

On se danas u Banjoj Luci sastao sa predsjednikom DNS-a Markom Pavićem, te kazao kako slijede intenzivne pripreme za posebnu sjednicu Narodne skupštine RS.

-Teme će biti status RS-a i pozicija RS-a vezano za Dejtonski sporazum ali i praksu koja je antidejtonska – kazao je Dodik.

On je dodao da će dvije stranke jedinstveno nastupiti u NSRS i zajedno usvojiti zaključke. Ovo je bio nastavak stranačkih razgovora od prošle sedmice, a nakon što je DNS otvoreno izrazio nezadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa SNSD-om, te su "zamrznuli" koalicioni dogovor. Dodik, međutim, danas tvrdi da je ovo najskladnija politička koalicija. Pavić je rekao da je današnji razgovor napredak u odnosima i da će dovesti do smanjenja tenzija. Upitan da konkretizuje probleme koji su postojali u sklopu koalicije, Pavić je naveo primjer Željeznica RS-a.

- Direktor je iz DNS-a, a izvršni iz SNSD-a i oni idu prema svojim centralama i svojoj stranci, a ne upravi preduzeća. To je jedan primjer. Želimo da oni funkcionišu kao uprava – rekao je Pavić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.