open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Rusiji
Dodik prenio Lavrovu da je "RS stabilan", ni riječi o gasovodu Turski tok
Predsjedavajući Predsjedništva BiH izvijestio je ruskog ministra vanjskih poslova kako je najveći problem to što još nije formirana vlast na nivou BiH
06.06.2019. u 10:51
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Sankt Peterburgu sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Kako prenosi RTRS, Lavrov se zahvalio za doček u Banjoj Luci prošle godine, te zamolio Dodika da ga izvijesti o stanju u BiH.

Dodik je rekao da je "u Republici Srpskoj situacija stabilna, ali da u je BiH najveći problem to što još nije formirana vlast na nivou BiH", prenosi RTRS.

Ranije je najavljeno da će Dodik i predsjednica RS-a Željka Cvijanović učestvovati na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu te da će razgovarati o obnovi dogovora u vezi sa gasom i odvajanju kraka ruskog gasovoda Turski tok za RS, kao i izgradnji gasne termoelektrane.

Komentarišući ove najave, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je rekao da "entiteti tu ne mogu uraditi ništa, jer je gasna infrastruktura u nadležnosti države".

- Iz medija sam obaviješten da Dodik putuje na Ekonomski forum na kojem će, kako je rekao, razgovorati o konekciji BiH i Turskog toka. O tome jeste bilo govora prilikom posjete Ankari početkom maja ove godine, ali sve je ostalo na tome - kazao je Džaferović.

On je naglasio da Dodik putuje u Sankt Peterburg bez odluke Predsjedništva BiH i bez usaglašenih stavova na državnom nivou o izgradnji gasovoda.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.