open-navfaktor-logo
search
Upražnjeno mjesto
Dodik prijeti novom krizom: Danas sastanak SDA i SNSD-a, na stolu i imenovanje Božovića
Imenovanje Božovića, kojeg je na tu poziciju predložio DNS, trebalo bi biti jedna od tema današnjeg konsultativnog sastanka predstavnika SDA i SNSD-a
14.01.2020. u 12:27
get url
text

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine mogao bi u četvrtak potvrditi imenovanje Mlađena Božovića za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Da li će se to dogoditi, ovisit će i o epilogu današnjeg sastanka u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Imenovanje Božovića, kojeg je na tu poziciju predložio Demokratski narodni savez (DNS), trebalo bi biti jedna od tema današnjeg konsultativnog sastanka predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Sastanku bi, prema informacijama Faktora, u ime SDA trebali prisustvovati predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić i zastupnik Halid Genjac, te u ime SNSD-a dopredsjedavajući Zastupničkog doma Nebojša Radmanović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bih je na sjednici, održanoj 3. januara, odbila dati preporuku Zastupničkom domu za potvrđivanje Božovićevog imenovanja. Četiri člana Komisije su podržala njegov izbor, četiri su bila protiv, dok su dva člana Komisije bila suzdržana.

Odluka Komisije nije obavezujuća za Zastupnički dom, koji će Božovićevo imenovanje razmatrati na sjednici zakazanoj za 16. januar. Da li će on biti imenovan ili ne, ovisit će i o glasovima zastupnika SDA.

Šef Kluba zastupnika SDA Adil Osmanović je u izjavi za Fenu kazao da nije ispoštovan ranije postignuti dogovor koalicionih partnera, podsjetivši da je na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice trebao biti imenovan nestranački kadar.

- Trebalo je da na tu poziciju dođe osoba bez bilo kakvih mrlja. Božoviću se na teret stavlja prvostepena presuda za mobing, ali i veliki broj natpisa u kojima se ozbiljno optužuje za određene koruptivne djelatnosti - kazao je Osmanović.

S druge strane, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je poručio da osporavanje Božovićevog imenovanja "donosi novu krizu u BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.