open-navfaktor-logo
search
Puj pike ne važi...
Dodik protiv Dodika: Političar sa najviše "demantija" upućenih samom sebi
Izjave koje daje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik imaju rok trajanja 24 sata. Danas jedno, sutra drugo. Redovno sam sebe demantira danas u odnosu na ono što je rekao jučer.
09.02.2020. u 15:30
get url
text

Posljednji primjer je njegova demonstrativna odluka da se protivi dolasku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u BiH. Istog Đukanovića kojeg je zajedno sa kolegama iz Predsjedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem pozvao prije nekoliko mjeseci da dođe u posjetu našoj zemlji.

Kad je Dodik u pitanju, onda ni ovaj potez nije iznenađenje.

Podsjetimo, od 1998. godine, kada ga je SAD stvorio kao političara broj jedan u entitetu Republika Srpska, nizale su se njegove kontradiktorne izjave.

Početkom 2000. godine izjavio je:

- Nove političke snage moraju dati odgovor na pitanje kako urediti Bosnu i Hercegovinu, neopterećene tim starim nacionalističkim konceptima vlasti, koji su prije svega imali svoje mentore da li u Zagrebu, da li u Beogradu, ili negdje treće u svijetu.

Danas, čemu se nekada žestoko protivio, Dodik je direktno konektovan na Beograd i Moskvu, a nacionalistički koncept vlasti mu je osnov političkog djelovanja.

U aprilu 2004. godine optužio je SDS da su logistička podrška ratnim zločincima.

-Apsolutno je činjenica da se stvari oko hapšenja optuženih za ratne zločine ubrzavaju. Postavlja se logično pitanje, zašto nisu ubrzane prije nekoliko godina. Čak jedna čitava politička partija, SDS služi kao logistika za skrivanje optuženih za ratne zločine - poručio je Dodik.

Četiri godine kasnije, kao grom iz vedra neba, u javnosti je odjeknula njegova izjava o Srebrenici.   

-Ja znam savršeno dobro šta je bilo. Bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica - kazao je lider SNSD-a.

Dvije godine kasnije, na predizbornom skupu u Srebrenici, potpuno drugačija priča.

-Ne mogu nerođena srpska djeca biti kriva za nešto što je bilo prije deset-petnaest godina. Ne mogu i neće biti. I nije bio genocid ovdje. I nećemo prihvatiti da je bio genocid. Više je Bošnjaka tih mjeseci izašlo iz Srebrenice i otišlo putem Tuzle i Sarajeva, nego što ih je ovdje poginulo. To onda nije genocid - istakao je Dodik.

Ponovo isto mjesto, Srebrenica 2012. godine.

-Od Srebrenice se sve vrijeme pokušavalo napraviti loše mjesto za Srbe tvrdnjom da je ovdje počinjen genocid. Ja tvrdim da nije počinjen genocid! Nije bilo genocida! Postojao je plan prema kojem su nam određeni stranci i bošnjački političari htjeli nametnuti krivicu i odgovornost za nešto što nismo učinili – rekao je Dodik, u to vrijeme predsjednik entiteta RS.

A evo šta je nekada govorio o ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, koje sada brani i slavi kao heroje najzaslužnije za nastanak Republike Srpske.

-Čitav jedan narod ispašta i u RS-u i u Srbiji zato što je neki Mladić odlučio tamo da neće da se preda i ode na sud, ili Karadžić. I onda kaže ja volim srpski narod, đavola on voli.

No, ipak je to Milorad Dodik. Mladić i Karadžić sada nisu više ratni zločinci, već su najzaslužniji za nastanak Republike Srpske.

U najvećoj tajnosti, u Palati RS-a u Banjoj Luci ugostio je prije nekoliko godina Darka Mladića, sina zločinca Ratka Mladića, kako bi dogovorili izdvajanje novca iz budžeta RS-a za odbranu njegovor oca. Također, otišao je i u Beograd dočekati ratnu zločinku Biljanu Plavšić, koja je priznala krivicu za zločine, i odležala umanjenu kaznu. Osim toga, sa kćerkom i suprugom zločinca Karadžića na Palama je postavio tablu na studentski dom koji nosi njegovo ime.

U protekle 22 godine svoje političke karijere na funkcijama premijera, predsjednika entiteta Republika Srpska, do člana Predsjedništva BiH duga je lista osoba koje je javno izvrijeđao. Tako je za evropsku političarku Doris Pack rekao da ne želi ni da je vidi niti sretne u životu, dok je za visokog predstavnika Valentina Inzka koristio uvrede poput "klaun, simpatizer nacističkih zločina, protuha, lažljivac, mutljivac, međunarodni klaun, isprazni faktor u BiH, lažov..."

Svojevremeno, vrijeđao je i novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića nazvavši ga "iskompleksiranim političarem i čovjekom".

O šefu bh. diplomatije Igoru Crnadku je govorio da je "periferna ličnost", "nedorastao", "skorojević", "prolazna karikatura u političkom životu", "turbo izdajnik"…

Dodik je optužio i bivšu američku ambasadoricu Maureen Cormack da je "lično lažno informisala Washington o situaciji u BiH" i "da je dokazani neprijatelj Srba i RS-a".

Nakon toga je javno zatražio od, kako ga je nazivao, "turbo izdajnika" Igora Crnadka da ambasadoricu SAD-a proglasi nepoželjnom osobom.

Dvije godine prije nego će biti izabran u Predsjedništvo BiH, na sva zvona je poručivao kako nikada neće otići u Sarajevo:

-Za mene je Sarajevo inozemstvo, ja tamo nisam otišao više od godinu i po. Neću ni otići. To je zabit koja u mentalnom i političkom smislu vuče sve nazad - riječi su čovjeka koji danas sjedi i radi u "inozemstvu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.