open-navfaktor-logo
search
Minsk
Dodik s predsjednikom Moldavije: RS ne želi NATO
Informisao je predsjednika Dodona da je i BiH podijelјena u vezi sa integracijama u NATO savez
21.06.2019. u 15:35
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Minsku sa predsjednikom Republike Moldavije Igorom Dodonom. Predsjednik Republike Moldavije Igor Dodon rekao je na početku susreta da je situacija u njegovoj zemlјi složena i da je zemlјa podijelјena između Rusije i EU. Istakao je da neće nastupati ni za Ruse, ni za Amerikance, već za svoju zemlјu – Moldaviju. Dodon je naglasio da njegova zemlјa ne želi u NATO savez.

-Moja stranka /Socijalistička stranka/ koja je pobijedila na izborima je za Rusiju, a protiv NATO-a. Našli smo zajednički jezik sa partijom koja je protiv Rusije, a za NATO, i stavili smo moratorij na sukobe. Ovakvu vlast podržava 80 posto stanovništva u Moldaviji. Nastavit ćemo sa putem u EU, ali nećemo u NATO i imat ćemo dobre odnose sa Rusijom, EU-om i Amerikom. Ovaj naš konsenzus podržava i EU i Rusija. Takvog primjera nema u regionu - rekao je predsjednik Dodon.

Dodao je da će ovaj konsenzus koji su postigli sačuvati bar nekoliko godina i poželio je da i BiH postigne konsenzus kada je riječ o EU i NATO integracijama.

Dodik je rekao da je u BiH situacija još složenija - tri naroda, tri vjere i snažno prisustvo međunarodnog faktora sa visokim predstavnikom.

-Moratorij koji je postignut u Moldaviji je dobra priča. I mi u BiH moramo krenuti u rješavanje mnogih pitanja. U BiH još nije formirano Vijeće ministara, tu postoji zastoj, ali konture se naziru i nadam se da ćemo neka pitanja u vezi s tim brzo završiti - rekao je predsjedavajući Dodik.

Naglasio je da je stanje u BiH, uprkos svemu, stabilno i da nema posebne nestabilnosti, napomenuvši da je BiH dio međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma.

-Pokušavamo dobiti kandidatski status kao i vi u Moldaviji. Tu nam predstoji mnogo izazova. Postoji načelna saglasnost u BiH u vezi sa evropskim putem, ali Evropa ima problema i sve manje nudi rješenja. Postavlјaju nam i visoke standarde, koje ćemo teško dostići - istakao je Dodik.

Informisao je predsjednika Dodona da je i BiH podijelјena u vezi sa integracijama u NATO savez.

-Republika Srpska ne želi NATO, zalažemo se za vojnu neutralnost, za razliku od Bošnjaka i Hrvata. Bošnjaci žele saglasnost za NATO kao uvjet za formiranje Vijeća ministara. Mi ćemo nastaviti saradnju sa NATO-om, ali smo protiv članstva - naglasio je Dodik i podsjetio da je NATO 1995. godine bombardovao Srbe te da je, prema anketama, više od 90 posto Srba protiv članstva u taj vojni savez. Ocijenio je da će pitanje članstva u NATO-u i dalje biti pitanje polarizacije u BiH.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno pobolјšati saradnju na svim polјima, od privredne do kulturne, a posebno je ukazano na mogućnosti ekonomske saradnje na nivou privrednih komora, koje bi trebalo da naprave plan moguće saradnje. Izrazili su nadu da će ta saradnja ubuduće biti na kvalitetnijem nivou, te da bi na jesen trebalo krenuti sa nekim zajedničkim aktivnostima.

Dodik je pozvao predsjednika Republike Moldavije da u narednom periodu posjeti BiH, što je on prihvatio. Sastanku su prisustvovali savjetnik člana Predsjedništva BiH Želјka Komšića Slaven Kovačević i savjetnik člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Damir Džanko, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.