open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva
Dodik: Spremni smo da se BiH sačuva kao država, ali tražimo više autonomije
- Na dnevnom redu u Republici Srpskoj nije nikakva disolucija. Kada se o tome govori, govori se samo u nekoj mogućoj, eventualno, dalekoj budućnosti, ukoliko se ne bude uspješno u realizaciji koncepta dogovora i uvažavanja naših stavova - kaže član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.
24.04.2020. u 08:06
get url
text

- Vjerovatno je teško političkim Bošnjacima prihvatiti samo postojanje Republike Srpske. Isto tako, mora da se shvati da je potpuno ravnopravno sa tim teškim shvatanjem za Bošnjake, postojanje Republike Srpske. I za nas Srbe je teško shvatanje da smo u okviru Bosne i Hercegovine. I tu treba tražiti pomirenje, neku vrstu uvažavanja, da prekinemo jednom sa tim stalnim nadgovaranjem oko nadležnosti, da jednog dana podvučemo tu crtu i kažemo nećemo dirati, idemo sad da razvijamo taj sistem, a ne uporno, sad kad je nestao visoki predstavnik sa tim mjerama koje je donosio, pojavljuje se u istom konceptu razvlašćivanje Republike Srpske - kaže Dodik u intervjuu za RSE

- Ustavni sud sa dva Bošnjaka i tri stranca, ponekad i dva Hrvata, donosi mjere veoma teške i neprihvatljive za Republiku Srpsku. Tu ne može da se izgradi povjerenje. Neke stvari moraju da budu jasne. Imate Ustav koji svi znamo da čitamo, a ne da se pojedinačnim mjerama, naknadno, redefiniše Ustav. Imate jednu situaciju napisanu u Ustavu, i sasvim drugu koja je postavljena u stvarnom životu. To su stvari koje se moraju rješavati - ističe.

- Ništa ovdje nije završeno - dodaje Dodik, u smislu izgradnje sistema u Bosni i Hercegovini.

- Samo pogrešno je misliti da one odluke, koje je nametnuo visoki predstavnik, mogu da prežive ukoliko im mi ne damo novu verifikaciju. Kad kažem mi, mislim na svi i u Bosni i Hercegovini. Dakle, ovdje nikakve priče nema da mi poduzimamo nekakve mjere u vezi s disolucijom. Pogledajte, sve se diglo oko vanrednog stanja. U Republici Srpskoj, vjerovatno će Vlada oko 10. maja predložiti Skupštini da ukine odluku o vanrednom stanju i da vratimo u stanje vanredne situacije gdje će Parlament nesmetano ponovo početi da radi - riječi su Dodika.

- Nikakve namjere o vanrednom stanju nisu bile separatističke - dodaje član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- Naprosto odbrambeno-zdravstvene mjere koje smo trebali provoditi. U svakom slučaju, mi smo spremni da prihvatimo taj obim kojeg Bošnjaci žele, da se sačuva Bosna i Hercegovina kao država na sadašnjoj teritoriji, ali isto tako, moramo imati daleko više autonomije nego što danas imamo. Ako je moguće to izgraditi, onda je i budućnost Bosne i Hercegovine izvjesna - kaže uz ostalo u odgovoru na pitanje zbog čega je nedavno rekao da, ukoliko bi Bosna i Hercegovina bila funkcionalnija, ne bi bilo potrebe da se govori o otcjepljenju Republike Srpske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.