open-navfaktor-logo
search
Govorio i o Milanoviću
Dodik: Sredinom novembra sjednica NSRS-a o povlačenju saglasnosti, sve odluke koje smo najavili ćemo sprovesti
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će sredinom novembra biti održana sjednica NSRS-a o povlačenju saglasnosti RS-a iz odluka o Oružanim snagama BiH, VSTV-u i indirektnim porezima, a da će do tada biti doneseni svi potrebni dokumenti.
27.10.2021. u 12:21
get url
text

Govoreći o jučerašnjem sastanku sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, Dodik je rekao da je taj sastanak bio korektan i da je trajao više od tri sata.

- Razgovor je rezultirao približavanju i utvrđivanju zajedničkih stavova da je neophodno osigurati stabilno sigurnosno okruženje u BiH i regiji, da stabilnost nije da neko drugi aktuelna politička dešavanja u BiH iskoristi na način da destabilizuje situaciju. Upoznao sam ga da je došlo do niza materijalnih kršenja Ustava u BiH od onih koji su trebali da ga štite, a to je visoki predstavnik, a posebno Ustavni sud BiH što je dovelo do toga da RS nema namjeru da i dalje posmatra oduzimanje naših nadležnosti i prava, kao i da mi ne zadiremo u prava BiH i drugog entiteta – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je razgovor bio ravnopravan, ali nije precizirao da li ga je Milanović pokušao "ubijediti ili odgovoriti" od namjera povlačenja saglasnosti RS-a iz Oružanih snaga BiH, VSTV-a i indirektnih poreza.

Sagovornici su postigli saglasnost da je dobro da se završava most na Savi kod Bosanske Gradiške, a RS je najavio da će putem donacije osigurati 10 smeštajnih objekata za porodice u Glini i okolini, ako bude moguće već do zime.

Govoreći o današnjoj posebnoj sjednici NSRS-a, podsjetio je da je ova institucija ranije donijela odluke da predstavnici iz RS-a ne glasaju u institucijama Bosne i Hercegovine zbog čega je sazvana današnja sjednica, a u vezi s vetom koji je Dodik uložio na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH.

- Nije bilo nijednog razloga da ja ne glasam za konzulat Rusije u Banjoj Luci jer mi to godinama tražimo. Ja ću danas predložiti da NSRS propusti takve odluke, ali je ključno da takvu odluku donosi skupština RS-a, a ne Predsjedništvo BiH. Poštovat ću svaku odluku. Ovo nije hir ni stvar Milorada Dodika, nego skupštine RS-a - rekao je Dodik.

Govoreći o pismu Denisa Zvizdića i Bakira Izetbegovića, u kojem je navedeno da se u RS-u provodi aparthejd, rekao je da je to neprihvatljivo i laž neviđenih razmjera.

- To onemogućava bilo kakvu komunkikaciju, posebno što su tu uvrstili hrvatski narod, sa kojim u RS-u nemamo razloga za nerazumijevanje, a i bošnjački narod u RS-u uživa slobodu. To je potpuna laž, nemjerljivih razmjera. Ovo je postalo ludilo koje dolazi iz Sarajeva. Sad sam još više uvjeren da ono što smo pokrenuli treba provesti do kraja, odnosno povlačenje saglasnosti... – poručio je Dodik.

Najavio je da će se sljedećeg mjeseca odlučivati o tome.

- Vjerujem da skupština može biti 16. ili 17. novembra, dakle sredinom sljedećeg mjeseca. Sve odluke koje smo najavili ćemo i sprovesti - rekao je Dodik.

Najavio je da bi se trebao sastati sa Matthewom Palmerom prekosutra u Predsjedništvu BiH, ali i poručio da je dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva isključivo na domaćim akterima.

- Nemam potrebu da se sa Palmerom sastajem tajno, po kuloarima, to ne znači ni meni, a ni njemu - rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.