open-navfaktor-logo
search
O krivičnoj prijavi CIK-a
Dodik: Šta god progovorite, neko iz Federacije tuži; Bakalar: Lično sam potpisao prijavu, vrijeme je da se tome stane u kraj
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na njemu svojstven način je prokomentirao prijavu koju je protiv njega Tužilaštvu BiH podnijela Centralna izborna komisija (CIK) BiH zbog vrijeđanja članice CIK-a Vanje Bjelica - Prutina, a što ima obilježja krivičnog djela raspisivanje nacionalne mržnje.
28.01.2021. u 19:51
get url
text

Iz CIK-a su se na ovaj potez odlučili, kako je saopćeno, nakon što Tužilaštvo BiH nije pokrenulo istragu po službenoj dužnosti.

Dodik ni ovaj put nije propustio priliku da izigrava žrtvu, kazavši da je protiv njega "u raznim tužilaštvima podneseno više od 30 tužbi".

VEZANI TEKST - Zbog napada na Bjelica-Prutinu: CIKBiH će dostaviti krivičnu prijavu protiv Dodika Tužilaštvu BiH

On je za danas srbijanske medije rekao da "svi oni koji su digli glas protiv Srba, Republike Srpske i Srbije u nekom ranijem vremenu pokušavaju da naprave istu priču i kao ranije da sataniziraju i okrive Srbe".

- Šta god progovorite odmah neko iz Federacije BiH uputi tužbu. Neki dan sam dobio obavještenje da je prekinuta istraga koja se vodila jer sam nekada u Gacku nešto rekao. Prijavu je tada podnio Transparency international, koji je međunarodna organizacija. Ko je ova organizacija da odlučuje o našim životima? Živimo, nažalost, u takvoj zemlji - rekao je Dodik.

S druge strane, Željko Bakalar, predsjednik CIK-a kazao je večeras za N1 da je lično potpisao prijavu protiv Dodika, te da se time želi postići da se teškim javnim riječima stane u kraj. Očekuje reakciju od Tužilaštva, jer kako kaže - u prijavi su navedeni elementi napada na ženu, kao i napadi koji imaju primjese etničkog karaktera.

- S obzirom na težinu javne riječi koju sebi akteri daju za pravo – nisu nam reakcije neočekivane. Nezadovoljstvo odlukama se problematizira na takav način, riječima koji imaju elemente uvrede, kaznenog djela, što smo i naveli. Umjesto preko žalbi i pravnih lijekova. Kod nas se dešava tako, nije nas iznenadilo - rekao je Bakalar.

Vanja Bjelica Prutina, članica CIK-a, bila je meta verbalnih napada Milorada Dodika u dva navrata.

- Mi smo bili zgroženi, puno smo komunicirali na tu temu i najteže riječi su izgovorene prema njoj. Njoj je bilo najteže. Kvalifikacije su se ponovile, nisu izrečene samo jednom. Taj političar je stao iza svojih riječi, pojačao ih je. To smo naveli. Vidjet ćemo kako će Tužiteljstvo reagovati - kazao je.

Kod prijave, istakao je Bakalar, tumačen je i provođen zakon onako kako je propisano, a na pitanje šta sada očekuju od Tužilaštva kazao je:

"Ne znam. Reći ću da očekujem reakciju. Vrijeme je da se takvim stvarima stanje u kraj, uvrede koje imaju elemente napada na ženu, koje imaju primjese etničkog karaktera".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.