Skandali se nižu

Dodik u akciji razvlašćivanja države, pojedini ambasadori mu pomažu

Objavljeno: 05.12.2018. u 17:33 Autor: R. F.

Ovo što Dodik čini nije nimalo benigno i sasvim je jasno da se radi o ciljanom "otimanju" ingerencija Predsjedništva Bosne i Hercegovine te makar i na ovaj način pokušaju vođenja vanjske politike na entitetskom nivou. Ambasadori Kine i Srbije u tome su mu svesrdno pomogli

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je demonstrativno napustio sastanak sa delegacijom Vijeća za provedbu mira (PIC) u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Razlog: u prostoriji gdje se sastanak održavao nije bila istaknuta zastava RS-a, već "samo" zastava Bosne i Hercegovine.

- Imajući u vidu da se u ovim prostorijama nalazi zastava BiH i FBiH (nejasno je gdje je Dodik vidio zastavu Federacije, op. a.), treba da se nađe i zastava Republike Srpske, koju je potvrdio Ustavni sud BiH. Pošto ti uvjeti nisu ispunjeni moje prisustvo nije moguće. Želim vas pozdraviti, došao sam da vidite da ne stvaram problem. Ja ću vas pozdraviti i spreman sam sa vama na razgovor bilo gdje. Ja sam u susjednoj kancelariji - rekao je Dodik članovima PIC-a prije nego što je izašao sa sastanka.

"Drama" sa zastavom RS-a u Predsjedništvu tako se nastavlja, a sudeći prema reakciji prisutnih na današnjem sastanku, niko nije bio ni najmanje iznenađen Dodikovom odlukom. Takvo što se i očekivalo, jer prema nezvaničnim informacijama koje su i Faktoru saopćene, OHR je ranije u dopisu upozorio Predsjedništvo da se zastava RS-a ne smije pojaviti u sali tokom današnjeg sastanka sa članovima PIC-a u Predsjedništvu. Dodik je, sasvim jasno, znao i ranije za takvo upozorenje, zbog čeka je i napravio jutros još jednu "predstavu" na tom sastanku. Na Faktorov upit OHR-u da li su dopisom Predsjedništvu dali do znanja da se entitetska obilježja ne smiju pojaviti u sali, OHR to nije ni potvrdio, niti demantovao. Međutim, na naš upit tokom današnje konferencije za medije, visoki predstavnik Valentin Inzko je decidno rekao:  "Zakon o zastavi je vrlo jasan - kada je u pitanju država BiH i međunarodna zajednica, ističe se samo zastava BiH. Zakon je takav i mora se poštovati".

Međutim, to što Milorad Dodik od početka svog mandata eklatantno krši Zakon i Poslovnik o radu Predsjedništva koji nalaže da prilikom sastanaka članova Predsjedništva BiH sa domaćim i stranim zvaničnicima u prostoriji može biti istaknuta isključivo zastava Bosne i Hercegovine (a ne "zastava FBiH", kako to kaže Dodik), očigledno nije smetnja pojedinim ambasadorima u našoj državi da se neometano viđaju sa Dodikom u administrativnom sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu, gdje ovaj član Predsjedništva ističe isključivo entitetsku zastavu.

Tako se jučer ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević sastao sa Dodikom u Istočnom Sarajevu u prostoriji gdje je bila istaknuta samo zastava RS-a, bez obilježja države BiH. Aleksandar Đorđević, inače bivši direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije (BIA), se i ranije našao u sličnoj situaciji prilikom predaje agremana, kada je u svečanom salonu bila istaknuta zastava RS-a. Đorđević je, dakle, više nego dobro upoznat sa cijelom situacijom. On, ali i ambasador Rusije Petar Ivancov, danas su nastavili sa sastankom u Predsjedništvu nakon što je Dodik napustio salu.

Dodik je danas u sjedištu RS-a u Istočnom Sarajevu primio u oproštajnu posjetu i kinesku ambasadoricu Chen Bo – također u prostoriji gdje se nalaze samo zastava i grb RS-a. Bila je istaknuta i minujaturna zastava Narodne Republike Kine na stolu.

Ignorišući činjenicu da predsjedavajući Predsjedništva BiH ne priznaje državna, već isključivo entitetska obilježja, spomenuti ambasadori zorno su pokazali da nemaju ni najmanje poštovanje prema državi u kojoj obavljaju svoju diplomatsku misiju.

Postavlja se pitanje kako bi ambasador Đorđević, odnosno Republika Srbija jer Đorđević predstavlja Srbiju u našoj zemlji, reagovao kada bi se ambasador BiH sastao sa nekim srbijanskim zvaničnikom u prostoriji gdje je, recimo, istaknuta samo zastava Vojvodine i državna zastava BiH? Ili šta bi rekla "odlazeća" Chen Bo da neko ispred nje kao državno obilježje istakne, naprimjer, zastavu neke kineske pokrajine?

Ambasadori na ovaj način bez imalo dileme zorno pokazuju odnos svojih država spram države Bosne i Hercegovine, jer u najmanju ruku neumjesno je da zvaničnim posjetama prisustvuju u prostorijama gdje nema državne zastave zemlje domaćina. Predstavnici ovih zemalja su, slobodno se može reći, pristali da na ovakav način podrže Dodika u derogiranju institucije Predsjedništva Bosne i Hercegovine i njenih nadležnosti, da mu svesrdno pomognu u "spuštanju" vanjske politike na nivo entiteta. 

Faktor je danas pitao i Ambasadu Srbije u BiH, kao i Ambasadu Kine, u vezi sa prisustvom njihovih ambasadora sastancima sa Dodikom bez istaknute zastave zemlje domaćina, ali odgovor nismo dobili. Ukoliko je to za njih prihvatljivo i ukoliko pristaju na sastanke sa zvaničnicima na nivou države Bosne i Hercegovine, bez prisustva obilježja BiH, šta takav čin govori o odnosu tih zemalja spram države BiH?

U Bosni i Hercegovini je očito sve moguće, pa je tako moguće i da zvaničnici poput entitetskih i kantonalnih premijera primaju ambasadore u "oproštajne posjete", kao da se vanjska politika vodi na nivou entiteta ili kantona, odnosno kao da su u diplomatskoj misiji u FBiH, RS-u ili kantonu. Moguće je i da ambasadori učestvuju u događajima kakavi bi se u svakoj drugoj državi tretirali kao prvorazredni diplomatski skandal. 

Ovo što Dodik čini nije nimalo benigno i sasvim je jasno da se radi o ciljanom "otimanju" ingerencija Predsjedništva Bosne i Hercegovine te makar i na ovaj način pokušaju vođenja vanjske politike na entitetskom nivou. 

Šta je odgovor institucija BiH na ove ciljane provokacije i prije svega kršenje zakona i Ustava? Javnost još čeka da se zvanično o Dodikovim potezima izjasne institucije zadužene da zaštite Ustav i zakon. Prvenstveno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Gordana Tadić. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije