open-navfaktor-logo
search
Susret
Dodik u Beogradu: Na šta se žalio i šta je molio Vučića
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, koji ga je obavijestio o, kako je navedeno u saopćenju, političkim napadima na bh. entitet RS, kao i o pokušajima njenog urušavanja te je uputio jasne zahtjeve i molbe Srbiji.
14.12.2020. u 13:11
get url
text

Vučić je saslušao Dodika i zamolio ga da u narednim danima i sedmicama upotpuni svoje zahtjeve koje Vučić smatra legitimnim, saopćeno je iz Predsjedništva Srbije.

Odnos Srbije prema Bosni i Hercegovini Vučić je definisao na sljedeći način: zaključio je da Srbija smatra da odnosi s BiH "mogu i moraju da budu unaprijeđeni, prije svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost".

Vučić je u svom odgovoru Dodiku istakao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz RS-a, bez obzira na epidemiološku situaciju u Republici Srbiji i RS-u. 

On je naglasio da je Srbija pomogla značajnim novcem RS-u - posljednji put u iznosu 40 miliona konvertibilnih maraka te da će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške srpskom narodu u RS-u.

- Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promijeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ni na koji način ga nije i neće narušavati, ali zahtijeva da se prekine s prijetnjama ukidanjem i nestankom RS-a jer je RS ustavna kategorija Bosne i Hercegovine, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Daytonu - dodao je Vučić.

Dvojica sagovornika dogovorila su i konkretne akcije po pitanju izgradnje kompleksa Jasenovac - Donja Gradina na teritoriji Bosne i Hercegovine.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.