open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Beogradu
Dodik: Upoznao sam Vučića, RS sigurno neće ostati u BiH van okvira Dejtona
Razlog za ostanak entiteta RS je, tvrdi, poštivanje "ostatka ostataka Dejtonskog sporazuma"
17.01.2020. u 13:10
get url
text
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je nakon sastanka u Beogradu sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem kazao da BiH ima "određenih problema u vezi s definiranjem granice", te je izjavio da Srbi u institucijama BiH smatraju da su zahtjevi Srbije kada su izmjene granice u pitanju opravdani.

- Riješili smo konačno pitanje u vezi s izgradnjom infrastrukture povezane s mostom u Bratuncu, tako da očekujemo da će operativno sve u narednu godinu i po biti završeno i stavljeno u promet – izjavio je Dodik.

Tvrdi da je entitet RS insistirao da se to pitanje ranije riješi. Iskazao je Dodik zahvalnost Vučiću za podršku srpskom narodu u Drvaru, gdje će uskoro biti otvorena fabrika koja je posljedica investicije iz Srbije.

- Zahvalan sam Vučiću zato što ima osjećaj za Srbe, gdje god da žive. Mislim da će se vrijeme mjeriti do i od vremena kada smo bili u Drvaru – zaključio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je kazao da ga raduje napredak u radovima na izgradnji autoputa od Beograda ka Sarajevu na teritoriju Srbije.

- To nije samo komunikacijska priča. To će učiniti da sveopći razvoj bude pristupačniji – poručio je Dodik.

Osvrnuo se i na pitanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te je poručio da je za njega Srbija garant tog Sporazuma, ali da je Srbija, kako je kazao, odrstranjena iz Vijeća za implementaciju mira. Ponovo je kritizirao i visokog predstavnika i Vijeće za provedbu mira, te je u tom kontekstu istaknuo formiranje državnih institucija.

- U momentu kada su uvođena bonska ovlaštenja, koja su koristili kao osnov za intervencije, tadašnji visoki predstavnik je rekao da je to protuzakonuta mjera i da je u tom pogledu protivna Dejtonskom sporazumu, ali to nije smetalo da oni svi 20 godina na toj mjeri pokušavaju da revidiraju Dejtonski sporazum. Međunarodna zajednica je devastirala Dejtonski sporazum. Svi ti zahtjevi, a ja sam predsjednika obavijestio, RS sigurno neće ostati u BiH izvan ovih okvira i ovog Ustava. Samo su naivni oni koji misle da bi mogli da provedu svoje političke koncepcije, kao što to hoće Bošnjaci, misleći da će novi razgovori, Dejton 2 kako ga oni zovu, donijeti rješenja koja oni hoće. Ja im samo kažem da bilo kakvi razgovori da se mijenja Dejton u tom formatu znače smrtnu presudu za BiH i mi nemamo razloga da ostanemo u BiH – kazao je Dodik.

Razlog za ostanak entiteta RS je, tvrdi, poštivanje "ostatka ostataka Dejtonskog sporazuma".

- Predsjednik je to na neki način prećutao, a ja sam smatrao da je neophodno da vam to kažem na ovaj način – izjavio je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da su razgovori bili dobri, te da se radilo o redovnim konsultacijama tokom kojih je bilo više tema na stolu. Istkanuo je potrebu srpskog naroda, ma gdje da živi, očuvanje mira i političke stabilnosti na Balkanu.

- Razgovarali smo o saradnji između Srbije i BiH, o provođenju u djelo naših zajedničkih planova. Mi uskoro ratificiramo kreditni aranžman koji imamo sa Turskom oko autoputa beograd – Sarajevo, a pošto Srbija gradi most prema BiH, mi smo spremni da vidimo kako da pomognemo našim partnerima u RS-u o izgradnji puta prema Bijeljini – izjavio je Vučić.

Najavio je posjetu BiH, odnosno Drvaru i Mrkonjić Gradu, 29. januara, gdje će prisustvovati otvaranju fabrike, pa je tim povodom istaknuo da je ispunio svoje ranije dato obećanje.

- Razgovarali smo i o očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je sporazum od historijskog značaja jer je to bilo jedino moguće rješenje u kojem su svi gubili, a svi pomalo i dobijali. Ja sam rekao da, što se tiče pozicije Republike Srbije, ćemo mi prihvatiti svaku odluku oko koje se usaglase sva tri naroda u BiH – izjavio je predsjednik Srbije.

Poručio je da niko nikome ne može nametnuti nove planove ili ideje, te je poručio da je konačno otkočen cijeli proces oko stavljanja u funkciju mosta Bratoljub.

- Konačno ćemo moći da napravimo granični prijelaz, što će mnogo značiti i za Ljuboviju u Srbiji i za Bratunac u BiH – dodao je Vučić.

Srbija i BiH, smatra, imaju dobre preduvjete za povećanje ekonomske razmjene i za razvijanje dubinske ekonomske povezanosti.

- Podržali smo zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje naših svetinja u Crnoj Gori. Vjerujemo da će takva vrsta dogovora biti postignuta – zaključio je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.