open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SNSD-a
Dodik: Upoznao sam Vučića, RS treba ići svojim putem i da u dogledno vrijeme donese odluku o samostalnosti
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je nakon sastanka u Beogradu sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima srpskog naroda iz regiona i Srpske pravoslavne crkve kazao da je ovaj sastanak bio prilika da se prisutni upoznaju sa novonastalom situacijom u BiH.
15.02.2020. u 13:19
get url
text
Milorad Dodik

- Ranije donesena deklaracija SDA, muslimanske političke partije u BiH, je da se uruši RS i ona se primjenjuje tako što su putem odluke Ustavnog suda zašli, ne samo u simbole RS-a, već i u imovinu RS-a. Nakon nekoliko presuđenih odluka da imovina pripada entitetima, sada su to poništili i prebacuju to na nivo BiH, čime se urušava RS. Za nas je to pređena crvena linija – izjavio je Dodik.

Dodao je da međunarodna zajednica, odnosno zapadne zemlje, to podržava, te da oni koji su zagovornici urušavanja RS-a tvrde da se moraju poštivati odluke Ustavnog suda BiH.

- To, kada zađete u pravne knjige, nije ni sporno, ali imajući u vidu konfiguraciju koja je napravljena na nivou BiH to ne može nikako da buder prihvatljivo. Zato je u RS-u opće nezadovoljstvo. Mi ćemo iskoristriti sve naše institucionalne mogućnosti putem Narodne skupštine RS-a i učešćem u državnim institucijama BiH – kazao je Dodik.

Tvrdi da je obavijestio Vučića i ostale učesnike da je "u RS-u saznanje da je ovo prešlo crvenu liniju", što, kako je kazao, znači da RS treba "ići svojim putem".

- I da odluči o svom statusu i donese u dogledno vrijeme odluku o svojoj samostalnosti. To je nešto što je logično, imajući u vidu odluku SDA, podršku zapadnih zemalja takvom ponašanju i pokušaju da se BiH unitarizuje – ocijenio je predsjednik SNSD-a.

Unitarizacija BiH, smatra on, bi značilo stvaranje "zemlje za muslimane", u kojoj ne bi bilo mjesta za Srbe.

- Naravno da to ne možemo da prihvatimo. Bakir Izetbegović je prije tri dana rekao da je "Ustavni sud naš mehanizam", znači mehanizam za ukidanje RS-a. Pored razumijevanja ukupnog konteksta i potrebe da se očuva stabilnost i mir, za šta se i mi zalažemo, mi nećemo pokušati uraditi nijednu mjeru koja bi dovela do destabilizacije. Mi imamo dosta institucionalnih mogućnosti da branimo svoja prava i mi ćemo to uraditi - kazao je Dodik.

Ponovo je najavio održavanje referenduma o "statusu RS-a", jer, kako je kazao, dođe trenutak u kojem narod ne može više da dozvoli da ispadaju glupi. Ukazao je na svoje neslaganje sa sastavom Ustavnog suda BiH.


2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.