open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Dodik uvjeren da "sto posto neće biti sankcija": Ne šijemo uniforme, do Nove godine zakon o imovini
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je kazao da će današnja sjednica NSRS-a odrediti budućnost RS-a.
10.12.2021. u 18:02
get url
text

Komentarišući napuštanje sjednice od opozicije rekao je da je "druga strana" došla sa pripremljenim stavom da "sve sruši" što je, tvrdi Dodik, politika iz Sarajeva.

- Čuli smo da govore da će biti nekog rata, sukoba, to nije politika RS-a. Ne šijemo uniforme, nego radimo da najbolje regulištemo sistem odbrane – kazao je.

Podvukao je da mu je "i žao i nije", ali da mu je poznat scenario opozicije.

- To je neozbiljna politika. Ova većina će nastaviti da radi putem institucija. Idemo ka tome da se povuku ranije date saglasnosti – istakao je.

Formiranje VSTV-a na nivou RS-a

Kazao je da se ide ka tome da se do Nove godine donesu zakoni koji će regulisati pitanje imovine i formirati Visoko sudsko i tužilačko vijeće na nivou RS-a.

- RS ne može biti samoposluga iz koje će spekulativni Ustavni sud BiH uzeti ono što on misli da treba – dodao je Dodik.

Smatra da je sistem bolje funkcinisao kada su indirektni porezi bili na nivou entiteta.

- Stabilnost i mir. Ljudi u RS-u nemaju razloga da se brinu. Nikakvih mobilizacija neće biti – naglasio je.

Dodao je da će nakon današnje sjednice i glasanja zastupnika većine biti povučene saglasnosti, te da nakon toga zakoni i odluke visokog predstavnika neće važiti na nivou RS-a.

Upitan da li strahuje od sankcija, Dodik je uvjeren da ih neće biti.

- Neće biti sankcija. Sto posto sam siguran. Neće biti Rusija, Kina, još neke zemlje, prema tome nema međunarodne zajednice. Šta ja ovdje radim da bi bile sankcije. Poštujemo Ustav. Nema potrebe ni da se bojim, nisam izabran da budem kukavica i da se bojim. Možda će RS donijeti odluku da recipročno uzvrati prema svim tim koji najavljuju sankcije. Da i mi njihovom predstavniku ne damo da dolazi ovdje. Ne u smislu da pokažemo moć, nego zezanje na tu temu – kazao je.

Tri prijedloga za Oružane snage BiH

Pojasnio je da, kada su u pitanju Oružane snage BiH, postoje tri prijedloga – u narednih šest mjeseci razgovarati da li formirati strukturu u skladu sa stavovima RS-a, donijeti zakon o vojsci RS-a ili zakon o demilitarizaciji.

- Što se tiče novca, RS ima novca – rekao je.

Predsjednik SP-a Petar Đokić je rekao da je izlazak opozicije iz NSRS-a "sraman čin".

- Kukavički su otišli u trenutku kada treba biti hrabar. Sraman čin - rekao je Đokić.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić je rekao da se danas ne donose zakoni nego političke odluke i da se sutra ujutro otvaraju vrata za razgovore, te da se ujutro kada se objavi glasanje NSRS-a, neće desiti "nikakvi potresi i poremećaji".

Darko Banjac (NPS) je rekao da će do kraja godine biti donesen dio imovinskih zakona, a nakon toga idu zakoni iz pravosuđa, te da će dinamika trajati šest do sedam mjeseci.

Zastupnik Dragan Čavić je naveo da ako bi se nastavila dosadašnja praksa, nekim budućim aktom bi se naziv Republika Srpska proglasio neprihvatljivim i on bi bio ukinut, ili bi postala upitna kao teritorija, zatim njene zakonodavne funkcije itd.

- Niko od nas nije za rat i neće nikoga podržavati ni javno ni tajno na konflikte – rekao je Čavić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.