open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica
Dodik zatražio podršku zastupnika u RS-u i objasnio uloženi veto na obrazovanje i CIKBiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas u skupštini RS-a da se u Predsjedništvu BiH rukovodi interesima ovog entiteta, i traži puno uvažanje institucija RS-a i zaštitu njenih prava.
11.04.2022. u 13:09
get url
text

- Ona su trajna i definitivna i ne mogu da budu zaobiđena. Nema male ili velike teme – rekao je Dodik.

Dodik je u uvodnom obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a govorio o razlozima zbog kojih je pet odluka, usvojenih na 25. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 31. marta 2022, proglasio veoma štetnim po vitalne interese RS-a i pozvao zastupnike da dvotrećinskom većinom to podrže.

Na dnevnom redu ove posebne sjednice NSRS-a je saradnja Centralne izborne komisije BiH (CIK) sa OSCE-om i Državnom izbornom kancelarijom Mađarske, kao i učešće BiH u međunarodnim istraživanjima o obrazovanju.

- Nije sporan OSCE nego da CIKBiH, na ovaj način izabran, nema legitmitet i nisam htio da podržim mogućnost da oni sa bilo kim prave sporazume i time dovode u pitanje legimitet cijelog izbornog procesa – kazao je Dodik.

- Nepobitna je činjenica da izbore u Bosni i Hercegovini sprovode članovi CIK-a čijim su imenovanjem drastično prekršene odredbe Izbornog zakona BiH i poslovnika o proceduri provođenja javne konkurencije i imenovanja članova Centralne izborne komisije BiH, što za posljedicu ima ozbiljno narušavanje integriteta izbornog procesa i dovodi u pitanje održavanje slobodnih i demokratskih izbora u zemlji kao i sprovođenje izborne volje građana – rekao je.

Ocijenio je da su prilikom imenovanja članova CIК-a direktno prekršeni članovi Izbornog zakona kojima je predviđeno da se za člana CIK-a ne može imenovati lice koje je član najvišeg izvršno-političkog organa stranke ili koje je bilo kandidat za izbore za bilo koji nivo vlasti, kao i da je predviđeno da se može imenovati lice koje je pravni stručnjak sa iskustvom u provođenju izbora, te koje nije obavljalo dužnost u organima stranke ili je na bilo koji drugi način povezano sa strankom.

- Iz pomenutih članova Izbornog zakona jasno proizilazi da su članovi CIK-a imenovani suprotno ovom zakonu jer su bili kandidati na izborima, imaju usku povezanost sa strankama i političkim liderima, a također ne posjeduju iskustvo u provođenju izbora što je uvjet za njihovo imenovanje - dodao je.

Što se tiče drugog seta odluka, istraživanja u obrazovanju, odnosno ocjenjivanja pismenosti učenika u BiH u blasti informatike i matematike, Dodik je rekao da je nadležnost nad obrazovanjem na entitetskom nivou, da on, niti institucije u RS-u, ne vide ništa sporno da se vrši provjeravanje znanja u školama, ali da se to mora raditi u skladu sa Ustavom i zakonima.

- Nisu ispoštovane nadležnosti ni sugestije institucija iz RS-a koje se bave obrazovanjem. Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, kao nadležna institucija za obrazovanje dostavilo je svoje mišljenje u kome se navodi da podržava uključivanja u međunarodne obrazovne projekte pod uslovom da se rezultati testiranja različitih istraživanja daju za RS pojedinačno – rekao je Dodik.

Poručio je i da, sagledavajući činjenice i mišljenja relevantnih institucija, smatra da učešće u ovim programima i testiranjima nema svrhu jer neće donijeti konkretne benefite koje nastavni proces može osjetiti.

- Samo bismo se izlagali nepotrebnom finansijskom trošku za koji ne bismo dobili nikakav konkretan rezultat – rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.