open-navfaktor-logo
search
Ambasada Ukrajine
Dodikove poruke su neprijateljske
Ambasada Ukrajine reagovala na Dodikovu izjavu o pokretanju procedure priznavanja priključenja Krima Rusiji
09.10.2018. u 19:12
get url
text

Ambasada Ukrajine u BiH izjave predsjednika SNSD-a i novoizabranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nazvala je neprijateljskim, ocjenjujući da one mogu zadati štetu odnosima dviju prijateljskih država, kao i autoritetu BiH u okviru međunarodne zajednice.

Kako su iz Ambasade podsjetili u saopćenju, bh. mediji objavili su izjavu Dodika "o njegovoj namjeri iznošenja inicijative o priznavanju privremeno okupiranog, od Ruske Federacije, teritorija Autonomne Republike Krim i grada Sevastopol (Ukrajina) dijelom Ruske Federacije".

Dodik je, kako se dalje navodi u saopćenju, također kazao da smatra "referendum" o pripajanju privremeno okupiranog od Ruske Federacije ukrajinskog poluotoka Krim i grada Sevastopol, legitimnim i demokratskim, "u skladu s ustavom i međunarodnim pravom i poveljom UN o pravu naroda na samoopredjeljenje".

- Ovakve izjave potpuno su protivrječne ocjenama koje su dali krimskom referendumu, nezavisnosti Krima i njegovom pripajanju Ruskoj Federaciji EU, SAD i međunarodna zajednica - rečeno je u saopćenju ukrajinske ambasade.

Istakli su da se Ukrajina i međunarodna zajednica pridržavaju stava da "referendum" i njegove posljedice nisu legitimni jer su realizirani tokom vojne agresije Rusije protiv Ukrajine uz kršenje Ustava Ukrajine, Ustava Autonomne Republike Krim, Povelje UN-a i međunarodnog prava koje štiti suverenitet i teritorijalni integritet postojećih država.

Neophodno je, naglasili su u saopćenju iz Ambasade Ukrajine u BiH, imati u vidu da bilo koja podrška kršenju međunarodnog prava, agresiji i separatizmu može imati snažan negativni utjecaj na mir i stabilnost i na Balkanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.