open-navfaktor-logo
search
Skandalozni istupi
Dodikove šovinističke izjave: Od "arlaukanja" sa munara do tvrdnji da se u Potočarima kopaju prazni tabuti
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poznat je po šovinističkim izjavama i uvredama na rasnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi.
21.10.2021. u 14:38
get url
text

- Nemoj mi puštati ozvučenja toga tamo da arlauče jer ja nisam to. Zašto bi to činili i radili, Srbi su istraumirani - kazao je Dodik u jednoj srbijanskoj TV emisiji, govoreći o džamijama u manjem bh. entitetu.

Za Bošnjake kaže kako ih nema dovoljan broj, te da je to narod koji u sebi nema karaktera.

- Oni nisu državotvorni narod, oni su podanički narod. Ako ste mogli da primite namjesnika (visokog predstavnika međunarodne zajednice, op. a.) A njihova radost je iz jednog razloga, a to je patološki i to samo konvertiti na taj način funkcionišu kakvi su muslimani jer su oni konvertovali svoju vjeru u nekom tamo vremenu - rekao je Dodik nakon nametanja zakona o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. 

Išao je Dodik i korak dalje, pa je jednom prilikom kazao kako se u Potočarima u Srebrenici ukopavaju prazni tabuti bez posmrtnih ostataka žrtava genocida. 

Dodik u svojim obraćanjima u posljednje vrijeme Bošnjake ne naziva Bošnjacima, nego isključivo muslimanima, za šta mnogi smatraju da Dodik Evropi Bošnjake ponovo pokušava predstaviti kao vjersku skupinu. 

Znao je u svojim pristupima uvrijediti i romsku zajednicu kada je za novog visokog predstavnika kazao "da će biti podržan, pa taman da je Crni cigan". To nije bio prvi put da Dodik vrijeđa romsku populaciju. Jedne prilike je na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske Dodik kazao: "S gospodom gospodski, s Ciganima ciganski", na šta je romska zajednica žestoko reagirala što nije spriječilo Dodika da te uvrede ponovi.

Dodik je za članicu Centralne izborne komisije Bjelicu Prutinu rekao da je "gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za muslimana u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte!" - rekao je Dodik.

Na konferencijama na kojima se obraća Dodik gotovo je neizostavan dio kada se svađa sa novinarima. Najčešće to biva onda kada mu se postavi pitanje koje mu se ne svidi, a većinom Dodik na gnusan način vrijeđa novinare Bošnjake. 

- Dolazite iz medija koji je takav, iz naroda koji je takav - odgovorio je Dodik novinarki Oslobođenja prije nekoliko godina, dok je novinaru FTV-a poručio da bi "volio da mu otkaže srce".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.