open-navfaktor-logo
search
Realizacija posla
Dogovoren najveći transfer u historiji hrvatskog fudbala
Chelsea može dovesti Kovačića na trajnoj osnovi, jer je fudbaler bio registrovan za klub u prošloj sezoni koju je igrao kao posuđen igrač Reala
28.06.2019. u 08:54
get url
text

Prema navodima britanskih medija, Chelsea je postigao dogovor sa Real Madridom o otkupu ugovora hrvatskog fudbalera Matea Kovačića.

Uprkos zabrani obavljanja transfera, izrečenoj od Svjetske fudbalske federacije (FIFA), Chelsea može dovesti Kovačića na trajnoj osnovi, jer je fudbaler bio registrovan za klub u prošloj sezoni koju je igrao kao posuđen igrač Reala.

Sada su se Chelsea i Real dogovorili oko visine obeštećenja koja će iznositi, prema medijskim navodima, 45 miliona eura. No, ugovor o pozajmici ističe 30. juna i Chelsea prije isteka tog roka mora finalizirati posao. Tako će se Kovačić učvrstiti na vodećem mjestu na listi najskupljih hrvatskih fudbalera. 

I dosad je Kovačić, naime, bio prvi na tom popisu, nakon što je madridski Real 2015. godine platio milanskom Interu za njega čak 38 miliona eura odštete, osam miliona više nego što je Real u ljeto 2012. godine "iskeširao" Tottenhamu za Luku Modrića, koji je drugi najskuplji hrvatski igrač.

Iako mu je tek 25 godina hrvatski reprezentativac ima veliko iskustvo iza sebe. Tokom karijere, koju je počeo u zagrebačkom Dinamu, igrao je za Inter, Real i sada Chelsea. Za klub iz Londona prošle sezone je odigrao 51 takmičarsku utakmicu. Odlični veznjak za reprezentaciju Hrvatske, s kojom je prošlog ljeta postao vicešampion svijeta, nastupio je 52 puta i postigao jedan gol.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.