open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Banjoj Luci
Dogovoren zajednički nastup stranaka iz RS-a na izborima u Srebrenici i Mostaru
Na sastanaku predsjednice RS-a Željke Cvijanović sa predsjednicima političkih partija i šefovima klubova političkih partija zastupljenih u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH održanom danas u Banjoj Luci dogovoren je zajednički izlazak stranaka sa sjedištem u RS-u na izbore u Mostaru i Srebrenici.
Nedim Pobrić
03.07.2020. u 13:16
get url
text

Sastanku u Palati RS-a prisustvovali su i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je lider SNSD-a, te predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, koji je i lider DEMOS-a.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali šef Kluba zastupnika SNSD-a u PSBiH Snježana Novaković Bursać, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić, predsjednik NDP-a Dragan Čavić, predsjednik SPS-a Goran Selak, generalni sekretar DNS-a Darko Banjac, potpredsjednik SDS-a Rado Savić i zastupnica PDP-a u Parlamentu BiH Mira Pekić.

- Srebrenica je jedno od strateških mjesta za koje smo procijenili da treba da postoji i zajednički nastup i podrška zajedničkom nastupu i ovo predstavlja svojevrstan poziv našim političkim partijama, da u narednih nekoliko dana sjednu i da se postigne odgovarajući dogovor koji će biti pozdravljen od strane rukovodstava svih ovih političkih partija - rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, situacija u Mostaru je drugačija s obzirom na to da imaju pripremne aktivnosti za održavanje izbora prvi put nakon mnogo godina i blokade.

- Izrazili smo apsolutno nezdovoljstvo položajem srpske zajednice u Mostaru, ali isto tako i potrebu da se pod hitno riješi pitanje konstitutivnosti svarne, praktične, političke srpskog naroda u pojedinim kantonima, generalno u FBiH - rekla je ona.

Dodala je da kakav god da bude ishod zakonodavnih aktivnosti, žele zajednički nastup i u Mostaru.

- Poruka našim ljudima koji tamo žive je da znaju da uživaju podršku RS-a, da su političke partije složne, da razumijemo njihovu poziciju i da ćemo na svaki način zakonodavnim i političkim sredstvima truditi se da obezbijedimo njihovu bolju poziciju - kazala je Cvijanović.

Rado Savić novinarima je izjavio da se u narednih pet do sedam dana očekuje sastanak predstavnika općinskih odbora u Srebrenici "da vide oko koje ličnosti će se okupiti".

- SDS želi načelnika Srbina u Srebrenici i u tom smislu ćemo zajednički nastupiti kada je u pitanju izbor načelnika općine - rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, u Mostaru će srpski predstavnici imati zajedničku listu.

- Međutim, problem je da li će Srbi u Mostaru zaista imati legitimne predstavnike s obzirom na malobrojnost srpske zajednice, desit će nam se da sa lista HDZ-a ili SDA-a budu izabrani Srbi koji ustvari neće suštinski štititi interese Srba u Mostaru - rekao je Savić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.