open-navfaktor-logo
search
Uspostavljena saradnja
Dogovori sa samita u Moskvi: "Orao" iz Bijeljine bi mogao popravljati ruske vojne avione
"Orao" trenutno radi po licencama proizvođača kao što je "Rolls Royce" i drugi , ali je njihovo primarno opredjeljenje, istakla je Marković, da se bave remontom i održavanjem vazduhoplova, proizvodnjom specijalnih dijelova, laboratorijskim uslugama i slično, ali i da budu okrenuti prema ruskim tržištima
30.08.2019. u 12:53
get url
text
Konferencija za medije u Banjoj Luci

Bijeljinski "Orao" očekuje saradnju sa ruskom kompanijom ODK, te očekuju dolazak njihovih stručnjaka u oktobru u RS, kako bi ocijenili šta je potrebno učiniti da "Orao" remontuje i održava motore za "MiG-29" koje oni proizvode.

- "Orao" se tome okrenuo kao prioritetnom proizvodu jer Srbija, na bazi sporazuma dvije Vlade, očekuje da "Orao" ima primarnu poziciju održavanja vazduhoplova Srbije u narednom periodu – kazala je Biljana Marković direktorica kompanije "Orao" a.d. Bijeljina.

Ona je podsjetila da ova kompanija ima specifičnu djelatnost i da je teško opstati ukoliko se ne bave prosperitetnim projektima.

- Rusko tržište je otvoreno. Blagonaklono gledaju na svaki kontakt sa ljudima iz RS i Srbijom. Imali su otvoreno srce i bili zaintereosvani da razgovaraju sa nama. Primarni cilj moje kompanije je da obezbijedi put za opstanak na tržištu– dodala je Marković.

"Orao" trenutno radi po licencama proizvođača kao što je "Rolls Royce" i drugi , ali je njihovo primarno opredjeljenje, istakla je Marković, da se bave remontom i održavanjem vazduhoplova, proizvodnjom specijalnih dijelova, laboratorijskim uslugama i slično, ali i da budu okrenuti prema ruskim tržištima.

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević je govorio o učešću delegacije RS na Međunarodnom vazduhoplovnom samitu "Maks 2019" u Moskvi, gdje su pored predstavnika Vlade RS bili i predstavnici firmi iz namjenske industrije u RS.

On je objasnio da su još od februara trajali pregovori sa ruskom državnom korporacijom "Rosteh", sa kojima je sada potpisan memorandum o saradnji.

Dodao je da ova ruska korporacija do sada ima samo dva međunarodna sporazuma, te sada ovaj i sa Vladom RS.

- To govori o njihovoj odlučnosti da ulažu u RS u civilnoj i namjenskom industriji. Interesovanje ruskih partnera je veliko i planiraju dolazak u RS, a delegaciju bi činili predstavnici raznih holdinga, te bi "skenirali" naše privredne potencijal. Očekujemo posjetu polovinom oktobra – kazao je Petričević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.