"Dogs Trust" gradi centar za udomljavanje pasa na Ilidži vrijedan 20 miliona KM

Objavljeno: 14.11.17 u 19:29

Predstavništvo Fondacije "Dogs Trust" u BiH večeras je obilježilo pet godina svoje podrške u BiH, i najavilo da će se na području općine Ilidža izgraditi jedan od najmodernijih centara za udomljavanje pasa u vrijednosti oko 20 miliona KM.

Fondacija bi u potpunosti finansirala izgradnju, opremanje i rad centra FOTO: FENA
Fondacija bi u potpunosti finansirala izgradnju, opremanje i rad centra FOTO: FENA

Tim povodom, izvršni direktor Fondacije Adrian Burder i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić potpisali su Memorandum o razumijevanju, kojim su definirane smjernice za uspostavu navedenog centra.

U tom procesu Fondacija bi u potpunosti finansirala izgradnju, opremanje i rad centra, dok je Općina spremna Fondaciji bez naknade privremeno ustupiti pogodno zemljište na korištenje na najduži dozvoljeni zakonski period.

Načelnik Memić dodao je da će Općina Ilidža dati i neograničen prostor za izgradnju centra.

- Projekat bi pomogao i lokalnu ekonomiju jer bi izgradnju i opremanje Centra, kao i redovno održavanje izvodili lokalni dobavljači i firme dok bi u centru bilo otvoreno oko 40 novih radnih mjesta - izjavio je Burder.

Naglasio je da je Fondacija odlučila i nakon pet godina ostati u BiH zbog odličnog tima u Sarajevu, kojem je izrazio veliku zahvalnost.

- Mislim da možemo biti zadovoljni onim što smo postigli radeći kroz pet programa i sa lokalnim partnerima širom zemlje, kako na rješavanju napuštenih pasa, tako i na podizanju svijesti i mijenjanju ključnih shvatanja - rekao je šef Predstavništva Fondacije "Dogs Trust" u BiH Anel Bećirović.

"Dog Trust", sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, jedna je od najvećih fondacija koja pomaže psima, a od 1990. godine radi pod pokroviteljstvom kraljice Elizabete II.

- Poznat je njihov slogan “Pas je za cijeli život, a ne samo za Božić.” Radnici Fondacije stručnjaci su u svom polju rada te savjetuju vlade kako da rade na rješavanju problema pasa lutalica na način koji je human i u skladu sa lokalnim zajednicama i standardima EU - poručio je britanski ambasador u BiH Edward Ferguson na svečanosti povodom pete godišnjice Predstavništva Fondacije "Dogs Trust" u BiH.