navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sami svoj majstor

Dok frizerski saloni ne rade: Ofarbajte kosu kod kuće, ali pažljivo pratite uputstva

Vrijeme vam je za farbanje, to možete učiniti i u svom domu. Prateći nekoliko preporuka vaše farbanje može biti kao iz salona, a sve u udobnosti vašeg doma, kupatila.

Objavljeno: 08.04.2020. u 08:06
get url
text

Nakon što prođu zabrane, te frizerski saloni počnu sa radom, možda odlučite nastaviti sa farbanjem u kući, pa će vam i vaš novčanik biti zahvalan.

Prilikom odabira boje za kosu nikada nemojte izabrati onu koja će vašu kosu posvijetliti ili potamniti za više od dvije nijanse od vaše prirodne boje.

Ako prekršite ovo pravilo riskirate da dobijete rezultat koji će vas razočarati.

Polutrajna boja za kosu odlična je opcija za one koji samo žele napraviti eksperiment, ali ovakvim bojama kosu ne možete posvijetliti, samo potamniti ili prekriti sijede.

Potražite pravu nijansu

Ukoliko imate problema s pronalaskom prave nijanse potražite kataloge sa bojama za kosu na internetu koju  nude brojni prpizvođači.

Ako je nijansa kojom težite u potpunosti suprotna vašoj prirodnoj boji kose najbolje bi bilo da za prvo farbanje ipak sačekati i posjetite frizera.

Ako nikada prije niste koristili boje za kosu sami kući, važno je vježbati. Dan prije samog farbanja testirajte vaše vještine koristeći rukavice, četkicu i regenerator. Na ovaj ćete načina raditi iste pokrete kao kod farbanja i naučiti kako nanijeti proizvod na cijelu kosu, od korijena do vrhova.

Prije nego što se prvi put budete počastili pramenovima kod kuće, izdvojite pramenove kose debele pola centimetra s obje strane kose Započnite s farbanjem pramenova ispod tih izdvojenih pramenova. Ovim ćete prekriti greške ili mjesta na kojima pramen niste ofarbali skroz do korijena.

Budite pažljivi dok se farbate jer nema ništa gore od upropaštene odjeće ili mrlja na podu uzrokovanih pokušajem farbanja kose kod kuće. Zato na sebe navucite majicu koju vam neće biti žao kasnije baciti, a neka uz vas bude stari šeškir kojim ćete obrisati ako nešto bude na podu.

Na same krajeve rasta vaše kose na lice nanesite sloj bogate hidratantne kreme koja će poslužiti kao barijera da vam boja ne bi oštetila kožu lica. Samo se pobrinite da kremu nanesete na kožu, a ne na korijen kose jer se boja na tim mjestima neće dobro primiti, pa biste mogli dobiti neravnomjernu boju.

Ukoliko boju za kosu nanesete na nedavno oprano, odnosno čisto tjeme, sam postupak farbanja će vas više peći i bit će puno neugodniji, stoga uvijek nanesite boju na neopranu kosu.

Farbanje guste i duge kose može trajati jako dugo, pa se naoružajte strpljenjem.

Budite strpljivi, potrajat će

Pokušajte podijeliti kosu na pet dijelova, kako bi se mogla lakše i brže ofarbati. Pustite pramen kose, ofarbajte ga, onda ga ponovno zakačite tako da vam ne smeta kad radite na drugim dijelovima kose.

Izrast s pramenovima možda se čini trendy, ali sam proces puštanja kose nije jer nije toliko estetski privlačan. Farbajte korijen svoje kose kod kuće svake četiri sedmice.

Uputstva za farbanje ćitajte pažljivo. Ukoliko na kutiji piše da boju držite pet minuta onda to i učinite tako, nikako duže.

Vaši vrhovi bi mogli biti dvije nijanse tamniji nego vaše tjeme jer su osjetljiviji.

Četkice i plastične posudice će vam pomoći pri preciznijem nanošenju boje. Zato se odlučite za tu opciju umjesto rukavica i flašica za nanošenje.