open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Dok je Milatović nakon pobjede držao proevropski govor, iza njega je stajao četnički vojvoda
Srpske trobojke i slavlje pristalica novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića s visoko u zraku uzdignuta tri prsta uspjele su u nedjelju navečer zasjeniti njegov pomirbeni i proevropski govor, koji je održao nakon proglašenja rezultata predsjedničkih izbora.
03.04.2023. u 11:44
get url
text

Dok se Milatović obraćao pristalicama govoreći da će biti predsjednik svih građana Crne Gore te da će voditi tu zemlju ka EU, iza njega stajali su svi čelnici prosrpske koalicije koja je pobijedila Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Među njima bili su Andrija Mandić, četnički vojvoda i čelnik prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta, Dritan Abazović, premijer u tehničkom mandatu, te Aleksa Bečić, nekadašnji predsjednik parlamenta i čelnik Demokratske Crne Gore, stranke centra.

Mnoge je iznenadilo i prisustvo Zdravka Krivokapića, premijera prve vlade nastale nakon Đukanovićevog poraza na izborima 2020, koji je nedavno objavio da se povlači s političke scene. Upravo u njegovoj vladi, na čije formiranje je najviše utjecaja imala Srpska pravoslavna crkva, Jakov Milatović bio je ministar ekonomije i tako napravio svoje prve političke korake.

Usporedno, na ulicama većine crnogorskih gradova Milatovićeve pristalice su mašući srbijanskim trobojkama i s visoko podignuta tri prsta slavile njegovu pobjedu.

Nastavak procesa koji je počeo 2020.

Analitičari u Podgorici Milatovićevu pobjedu vide upravo kao nastavak procesa koji je počeo 2020. i koji označava smjenu elite i smjenu generacija.

- Nadam se da će nestati sve negativne strane iz vladavine DPS-a, a da će ojačati one koji se tiču ekonomskih tema, Evropske unije i vladavine prava - kazao je za RTCG politički analitičar Miloš Bešić.

Prema njegovim riječima, ukoliko Milatović odustane od podjela, može se stvarati jedna "nova era" Crne Gore, koja bi značila i građenje njenog demokratskog kapaciteta.

- Mislim da su građani poslali jasnu poruku da hoće promjene i da s one strane identifikacije s bilo kojim novim političkim liderom, nova politička elita mora voditi računa o njihovim potrebama - kazao je Bešić.

- Uvjeren sam da će građani u svakoj sličnoj situaciji mnogo lakše promijeniti vlast nego što je to bilo dosad. Građani sljedeći put neće čekati 30 godina za smjenu - ističe ovaj analitičar dodajući da će novi lider morati podnijeti tu vrstu odgovornosti ne bude li ispunjavao povijesnu ulogu, odnosno obećanja i prioritete.

Predsjednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović osvojio je 60 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Njegov protivkandidat, dugogodišnji čelnik Crne Gore i dosadašnji predsjednik Milo Đukanović imao je podršku 40 posto birača.

Crnogorci će uskoro opet na birališta

Hina podsjeća da će Crnogorci uskoro ponovo na birališta. Za 11. juni zakazani su vanredni parlamentarni izbori, a njihovo održavanje odmah nakon predsjedničkih, najviše odgovara Milatovićevom Pokretu Evropa sad koji još nije ušao u parlament, smatraju analitičari u Podgorici.

- Može se pretpostaviti da će birači, nošeni euforijom s predsjedničkih i lokalnih izbora, ponovo pružiti značajnu podršku toj stranci i na parlamentarnim izborima - rekao je za TV Vijesti Ognjen Mitrović iz CEMI-ja.

Milatovićeva Evropa sad rastuća je politička snaga na crnogorskoj političkoj sceni, koja je u novembru osvojila vlast u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore u kojem živi trećina stanovništva te zemlje.

Svoj program zasniva na ekonomskoj retorici te odluci vlade u kojoj je Milatović bio ministar ekonomije da minimalnu plaću u Crnoj Gori podigne s 220 na 450 eura.

Kritičari ih optužuju za populizam te smatraju da njihova ekonomska politika nije održiva već da se zasniva na kreditnim zaduženjima države Crne Gore. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.