Pariz

Dok nestaje jedno od najljepših zdanja svijeta: Vjernici se mole ispred Notre Damea

Objavljeno: 15.04.2019. u 21:55

Brojni okupljeni vjernici pjevajući i uz molitve okupili su se u blizini katedale i prate kako se vatrogasci i dalje pokušavaju izboriti sa vatrenom stihijom

Veliki dio pariske katedrale Notre Dame, jednog od najljepših historijskih zdanja svijeta, večeras je nestao u plamenu.

Na društvenim mrežama stižu na hiljade poruka podrške i saosjećanja s narodom Francuske, dok svijet posmatra u nevjerici kako vatra guta jedan od simbola Pariza.

Brojni okupljeni vjernici pjevajući i uz molitve okupili su se u blizini katedale i prate kako se vatrogasci i dalje pokušavaju izboriti sa vatrenom stihijom.

 

Gradske vlasti Pariza su oformile krizni štab za sprovođenje evakuacije zbog požara koji još traje. Evakuisani su stanovnici koji žive u tom dijelu grada kao i turisti koji su boravili u obližnjim hotelima. Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je ranije izjavila da se toranj katedrale Notre Dame, visok 93 metra, srušio u požaru.

U požaru se urušio i krov čuvene katedrale u Parizu.

- Sve gori. Gori vanjskih dio konstrukcije koji datira iz 19. stoljeća na jednoj strani i iz 13. stoljeća na drugoj strani. Neće ništa ostati - izjavio je glasnogovornik katedrale Andre Finot.

Pokrenuta je velika akcija kako bi se pokušala sačuvati umjetnička djela koja se nalaze u katedrali.

 Vatrogasna jedinica Pariza saopćila je da nisu sigurni hoće li uspjeti ugasiti požar.

Sveta Stolica je šokom i tugom doznala vijest o užasnoj vatri koja je uništila katedralu Notre Dame u Parizu, simbol kršćanstva u Francuskoj i svijetu, stoji u prvoj reakciji iz Vatikana.

- Izražavamo svoju bliskost francuskim katolicima i građanima Pariza. Molimo za vatrogasce i za sve one koji čine sve što je moguće kako bi se suočili s tom dramatičnom situacijom - poručili su iz Vatikana.
 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije