open-navfaktor-logo
search
Svjedok na suđenju
Dok sam bio u Dubaiju, Čaušević je dolazio i od moje majke tražio 50.000 KM
Svjedok Ferhat Peštalić na današnjem ročištu skoro u potpunosi promijenio iskaz 
11.10.2018. u 15:06
get url
text

Ferhat Peštalić, svjedok koji je danas dao iskaz na suđenju Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO),  ispričao je kako mu je Sedinet Karić stalno "nabacivao" da ga upozna sa Kemalom Čauševićem.

Peštalić je rekao da se od 2005. bavio uvozom tekstila preko firme iz Gradačca i da mu je Karić pomogao da špediciju radi na Rači.

- Karić mi je stalno prebacivao kako ništa ne dajem na kafu. Govorio mi je: 'Ti dobro prolaziš, ne daješ nikome ništa'. Mislio je na to da trebam dati novac ili garderobu ljudima iz carine - kaže svjedok i pojašnjava kako mu je Karić stalno "nabacivao" da ga upozna sa Čauševićem.

-Na Izačiću mi je oduzeta neka roba, pitao sam Sedineta može li završiti da mi se to vrati, jer je meni stalno pričao da je dobar sa Čauševićem - kaže svjedok.

Sa Čauševićem se, kako dodaje, sreo samo jednom i to na minutu i po, a upoznao ih je Karić kada su krenuli u Sarajevo na utakmicu. Peštalić je kazao da tada nije imao kontakt s Čauševićem.

Tužilac Dubravko Čampara je svjedoku predočio dijelove iz iskaza u kojima je naveo da su mu "carinici stalno dizali fakture, da su Karić i Anes Sadiković plaćali manje dažbine i da su obojica davali neki iznos, ali da ne zna koji", ali je Peštalić rekao da to zna iz Sidine priče, te da mu nije poznato za Sadikovića.

Dijelom tačnim svjedok je ocijenio dio iskaza u kojem je kazao da ga je Karić 2010. doveo u neku kancelariji i upoznao s direktorom UIO-a koji mu je tada rekao: "Pa ti, Pero, dođe na kraju mog mandata", kao i da je svrha upoznavanja bila da Čauševiću prizna da Sido ne uvozi preko njegovih firmi.

- Bio sam u Dubaiju 56 dana i kada sam se vratio, majka mi je rekla da je Čaušević dolazio s nekim čovjekom i tražio 50.000 maraka. Čovjek koji je bio s njim je dolazio poslije i izvinjavao se... Ne znam što je tražio novac, ja sa Kemalom Čauševićem nemam ništa - ispričao je svjedok.

Potom mu je predočen dio iskaza u kojem je rekao da je "Čaušević tražio i novac i prijetio njegovoj majci da će ga ubiti, kao i da je svjedokova pretpostavka da je izbrojao 50 njegovih uvoza zbog čega je zahtijevao taj iznos", ali je Peštalić dodao da za ovo ne zna.

-Ovo što pričam sada je tačno. Nisam promijenio iskaz. Govorio sam iz priča koje sam čuo od Sedineta Karića - rekao je svjedok.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, primanje dara i pranje novca, a Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila. S njima je bio optužen i Karić, ali je on osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je kazao da mu je poznato da je Tužilaštvu 2010. protiv njega podnesena krivična prijava zbog carinske prevare, ali da ne zna da je "ovjerio" Čaušević, kao i da je iz priča čuo da su fakture dizane i Sadikoviću pri uvozu i da jedino nisu Kariću.

-Sa Sadikovićem sam dva puta popio kafu. Bilo je više ljudi u društvu, nismo vodili nikakav razgovor - istakao je svjedok i dodao da nije vidio ni čuo da je optuženi nekome davao novac.

Prije saslušanja svjedoka, nalaz i mišljenje je iznio vještak ekonomske struke, ali je tokom njegovog saslušanja javnost bila isključena, kako je obrazložilo Sudsko vijeće, u cilju zaštite porodičnog života optuženog Čauševića.

Nastavak suđenja je 1. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.