Dok se RS dodatno zadužuje: Federacija može bez trezorskih zapisa i novca MMF-a

Objavljeno: 12.08.17 u 08:13 Autor: P. Z.

Federacija BiH otkazala je nedavno dvije emisije trezorskih zapisa, ukupno u iznosu od 50 miliona maraka. S druge strane RS ne prestaje sa zaduživanjem.

Entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović
Entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović

Iz Vlade FBiH otkazivanje emisija objašnjavaju povećanjem javnih prihoda. Premijer FBiH Fadil Novalić ističe da je razlog za to povećanje broja zaposlenih, rast BDP-a…

- Svake godine imamo rast turizma za 16 posto. Namjenska industrija (proizvodnja oružja i municije op. a.) nam je pravi hit. Rastu nam naročito drvna, metalska i automobilska industrija – kazao je Novalić.

Federalni premijer navodi i da je "evidentan rast u broju zaposlenih i njihovim prosječnim plaćama koje su po prvi put u deset godina porasle sa 834 na 871 marku".

- Samo u prihodima to je porast od 140 miliona maraka. Ukupni prihodi su porasli za 800 miliona maraka. To nam pomaže da nam se ne sruši penzioni fond i primijetili ste da nam ni zdravstvo više ne problematizira. Prošle godine su dobili 65 miliona, ove godine u samo šest mjeseci 49,5 miliona maraka – kazao je Novalić nedavno za FTV i dodao da je penzioni fond prošle godine dobio sto, ove godine 78 miliona samo u prvih šest mjeseci.

- To nam pomaže da rješavamo socijalnu situaciju koja je teška u društvu. Imamo povećanje prihoda od 11 posto u direktnim i tri posto u indirektnim porezima. U takvoj situaciji, zbog ekonomskog rasta i restriktivne politike, a smanjili smo broj uposlenih za sedam-osam posto, smanjili smo troškove, nema potrošnje unaprijed pokazalo se da nam dvije emisije trezorskih zapisa ne trebaju – kazao je Novalić.

Njegova kolegica iz RS-a Željka Cvijanović istovremeno je u izjavi za medije rekla da su "teški periodi finansiranja prohodani”. Ipak, u RS-u žale za nedostatkom sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda, a za sve optužuju SDS, PDP, NDP i kompletnu Federaciju BiH.

- Da nije bilo te njihove opstrukcije u zadnjih godinu dana bi se u budžet RS-a slilo i dodatnih 150 miliona maraka povoljnih sredstava MMF-a, a bili bi realizirani i neki prateći programi podrške drugih finansijskih organizacija - navela je premijerka RS-a.

Cvijanović je kazala da bi usvajanjem zakona o akcizama na nivou BiH bila deblokirana i sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i omogućena izgradnja puteva i autoputeva. Sve to je, prema Cvijanović, razlog i zašto nije došlo do rasterećenja privrede kroz smanjenje nameta za doprinose.