open-navfaktor-logo
search
Promjena odnosa
Đokanović: Zašto je Dodik podržavao NATO put, a sada ga želi zaustaviti?
Đokanović podsjeća da su SNSD-ovi Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, u periodu kada su bili na najvažnijim državnim funkcijama, trasirali su put BiH u NATO
26.08.2019. u 15:11
get url
text
Dragan Đokanović zatražio odgovore od Milorada Dodika

Dr. Dragan Đokanović objavio je tekst u kojem problematizira odnos predsjednika SNSD-a Milorada Dodika prema članstvu BiH u NATO savezu.

Đokanović podsjeća da su SNSD-ovi Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, u periodu kada su bili na najvažnijim državnim funkcijama, trasirali su put BiH u NATO. Također ističe da potpisani dokumenti nisu bili razlog za političku krizu u BiH, niti u RS-u te da niko od stanovnika RS-a nije protestovao zbog Radmanovićevog potpisa kojim je, ocjenjuje Đokanović, priznao da je SNSD za NATO.

- Zašto njihov zaokret u orijentaciji prema NATO-u i odlučni pokušaji odustajanja od NATO, baš ove godine? Šta je to NATO, nakon Radmanovićevog potpisa, uradio RS-u i srpskom narodu, pa da naša vlast podstiče svoje medije i svoje stranačke "vojnike" za svakodnevno "lupanje" po ovom vojnom savezu? Šta se to, u međuvremenu, desilo pa da većina srpskih političara, koji su sve ove godine držali glave u pijesku i nije im smetalo to što RS i BiH čvrsto idu NATO putem, izvuku iste iz pijeska i zajapureno progovore protiv NATO? Zašto je, odjednom, potrebno da kompletan život stane, jer je potrebno da se zaustavio NATO put države BiH i njenog RS-a? Zašto? – pita se Đokanović.

Dodaje da je neophodno da Dodik srpskom narodu i cijelom RS-u prizna zbog čega je podržavao Radmanovića i Špirića dok su potpisivali NATO dokumente, i zašto to sada, po cijenu nastanka težih političkih i ekonomskih problema, želi da zaustavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.