Istraživanje

Dokazano je: Brak s vremenom postaje sretniji

Objavljeno: 25.12.2018. u 17:35

Među hrpom istraživanja o braku koja su dala dosta mračne prognoze, ova nam je uistinu popravila dan. Evo što su naučnici nedavno dokazali...

FOTO: Ilustracija

Sociološki, psihološki i emocionalni aspekti braka često su podvrgnuti istraživanjima i nemaju sva uvijek optimistične krajeve. Ipak, ovo psihološko istraživanje, provedeno na Univerzitetu Berkley, daje jednu jako pozitivnu sliku kakvu stvarno dugo nismo vidjeli.

Istraživanje koje je proveo Robert Leverson, prilično ugledan profesor psihologije, rađeno je jako ozbiljno i provedeno je na 87 parova koji su u braku između 15 i 35 godina. Psiholozi su parove pratili kroz čak 13 godina pa je dimenzija longitudinalnosti definitivno zadovoljena. Nadalje, svaki par je testiran tri puta, u razmaku od pet do šest godina.

Istraživanje nad parovima provođeno je snimanjima privatnih razgovora o temama u kojima se parovi inače na slažu, a faktori za vrednovanje bili su podsvjesni - boja glasa, izrazi lica, geste, izbor riječi. Zaključak, objavljen u časopisu Emotion, kaže da je upravo nekoliko prvih godina braka najteže jer su ispunjeni fazom prilagodbe, očekivanja i sukoba. Ali emocionalna klima kasnije se kreće na bolje. U nešto višim godinama braka, prevlada humor, šale i blesave zajedničke navike. Osim toga, sve je manje kritika usmjereno na partnera, a dvoje uistinu počinje živjeti kao jedno.

Naučnici su ovim dokazima pobili prethodnu teoriju braka koja je tvrdila da pozitivne emocije s vremenom izblijede i da ostanu samo navike. Naučnici su pokazali da brojni apsekti braka napreduju s godinama, ali najveći napredak pokazao se u smislu za humor, entuzijazmu, međusobnom poštovanju i dobrom slušanju. Osim toga, toksični komentari i pasivna agresija smanjili su se. Muškarci su pokazali da su puno manje bijesni, a žene manje suzdržane.

Ipak, ovo istraživanje ipak nije srušilo "mit o zreloj ljubavi". Pokazalo se da stariji parovi verbalno ne iskazuju više ljubavi od mlađih. Izmjenjivali su jednak (ili manji) broj verbalnih iskaza ljubavi - komplimenata, lijepih riječi. Njihova ljubav evoluira iz strastvene u partnersku pa nipošto ne gubi na težini, ali ipak jest drugačija. U tom smislu, jako je važan zajednički humor koji pokazuje predanost odnosu.

Naposljetku, ipak treba napomenuti i da je istraživanje izvrgnuto određenim kritikama. Primjerice, broj ispitanika je ipak premalen za generalnu tvrdnju o braku. Pogotovo ako se radi o drugim civilizacijskim krugovima, vjerama ili kulturalnom pozadinom. Osim toga, nisu uključili istospolne brakove ili parove koji idu na bračna savjetovanja te već proživljavaju krizu. Izgleda da su uzeli samo "prosjek"' pa se većina nada da će profesori nastaviti ovu studiju koja se na dobar dio ljudi može primjeniti.

Izvor:   24sata.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije