Sud BiH

Dokazi protiv Gorana Maksimovića i ostalih za ubistvo 67 civila u Zvorniku

Objavljeno: 27.08.2018. u 13:58

Goran Maksimović i njegova grupa terete se za napad na kolonu  od 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj

U nastavku suđenja za zločine počinjene u općini Zvornik, Državno tužilaštvo je uložilo set dokaza koji govore o postojanju širokog i sistematičnog napada usmjerenog na bošnjačko civilno stanovništvo ove općine, kao i dokaze o vojnoj pripadnosti optuženih.

Tužiteljica Dika Omerović uložila je oko 70 materijalnih dokaza, među kojima se nalazi spisak pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kao i dokument Ministarstva odbrane Srpske Republike BiH iz oktobra 1992. godine, kojima nastoji dokazati pripadnost Zvorničkoj brigadi za lica obuhvaćena optužnicom.

Većina dokaza koji su danas uloženi u spis odnosi se na okolnosti postojanja širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Zvornik, a među njima se nalaze redovni borbeni izvještaji Zvorničke brigade za juli i august 1992. godine, a odbrane su uložile prigovor relevantnosti, pojasnivši da lokaliteti navedeni u izvještajima ne odgovaraju onima iz optužnice.

Za zločin počinjen u selu Lokanj sudi se Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću. Njima je na teret stavljen napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine. Sudi im se i za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade VRS-a, a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Nastavak ulaganja materijalnih dokaza Tužilaštva BiH zakazan je za 3. septembar.

Izvor:   Birn

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije