Doktor koji je bio protiv čišćenja inkubatora sada priziva epidemiju na KCUS-u!?

Objavljeno: 11.01.17 u 15:25 Autor: E. G.

Dragan Đokanović, pedijatar koji je nedavno dao otkaz na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), ovih dana u medijima je ponovo iznio teške optužbe na račun menadžmenta KCUS-a, a u kontekstu priče o smrti troje djece u Sarajevu.

Pojašnjenja radi, jedno od djece bilo je pacijent KCUS-a, ali je nažalost u tu zdravstvenu ustanovu dovezeno sa zakašnjenjem. Dijete je liječeno na Pedijatriji na Jezeru i dovezeno je u izuzetno teškom stanju. Pokušana je reanimacija, ali nije bilo uspjeha, pa čak ni intubiranje nije pomoglo, objasnio je ranije doktor Edo Hasanbegović, direktor Discipline za zdravlja djeteta. Dr. Hasanbegović je također u ranijoj izjavi medijima kazao kako nije postojala mogućnost da je jedino od troje djece koje je liječeno na KCUS-u u toj zdravstvenoj ustanovi "pokupilo" bilo kakvu bakteriju.

Suprotno činjenicama, dr. Đokanović je smrt troje djece u Sarajevu iskoristio kako bi se u svojim medijskim istupima obrušio na menadžment KCUS-a. U svojim izjavama "priziva" epidemije i infekcije, tvrdeći kako je "alarmantno stanje posebno otkako je novi menadžment KCUS-a ukinuo Neonatološko odjeljenje".

Interesantno je da je upravo dr. Đokanović nerado pristajao, pa čak se može reći i opstruirao, da se higijensko-epidemiološka situacija na KCUS-u stavi pod kontrolu, i to na Klinici za ginekologiju i porodiljstvo. O ovome svjedoči i izvještaj koji je Azra Muzurović iz Epidemiološke službe proslijedila generalnoj direktorici KCUS-a prof. dr. Sebiji Izetbegović, početkom oktobra prošle godine.

- U prethodnim izviđanjima sam predlagala odgovornim sestrama da moraju voditi računa o održavanju higijene inkubatora kao i održavanju posuda sa vodom za vlaženje inkubatora jer sam uočila nakupljanje kamenca. Istog dana u toku epidemiološkog izviđanja, a u prisustvu tada glavne sestre OJ Kanite Jaganjac i medicinske sestre Munevere Grbo, došao je dr. Dragan Đokanović i sa negativnim stavom prema meni i mom svakodnevnom prisustvu na Klinici pitao: 'Čemu svakodnevni nadzor kad je sve uredu?' Odgovorila sam da su uočene mnoge nepravilnosti i pozvala ga da prisustvuje nadzoru. Zahtijevala sam da se prazan inkubator kompletan rastavi u prisustvu navedenih članova što je i uključeno. U unutrašnjosti inkubatora uočeni su ostaci prašine i na plastičnim posudama za vodu prisustvo kamenca. Također, zatečene su vidno zaprljane nosnice za kisik pripremljene za novorođenče sa pečatom da su prošle dezinfekciju, a iste nisu prethodno očišćene. Nakon što se i sam uvjerio u nepravilnosti u radu i lošu higijensku situaciju na odjeljenju, bez komentara je napustio prostor - navodi, između ostalog, Muzurović u ime Epidemiološke službe.

Interesantno je i to da se u medijskim istupima dr. Đokanović ne sjeća tragičnog mjeseca aprila 2007. godine kada je u KCUS-u za samo 19 dana umrlo 11 beba, a sjeća se davne 1985. godine i izražava bojazan da se ona ne ponovi.

Naime, u aprilu 2007. godine 11 beba je preminulo, a slučaj je dospio u javnost nakon smrti bebe Nejre Malagić koja je preminula 17. aprila, šesnaestog dana po rođenju. Roditelji bebe su tada slučaj prijavili Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Beba je preminula upravo na Odjelu neonatologije KCUS-a, a tadašnji generalni direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović i tadašnja šefica Pedijatrijske klinike KCUS-a Senka Dinarević-Mesihović, koji su inače i doveli Đokanovića na KCUS, tvrdili su da je sve učinjeno da se ova beba spasi. Međutim, nikada do kraja nije razjašnjeno šta se zapravo dogodilo sa ostalim bebama. Tužilaštvo KS je iz KCUS-a izuzelo medicinsku dokumentaciju svih pacijenata i ona nikada nije vraćena u ovu zdravstvenu ustanovu.