navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Niko nije imun

Doktor podijelio savjet kako pobijediti stres u samo 30 sekundi

Iz dana u dan, svi imamo razlog za stres: možda vas nešto na poslu smara, možda je to svađa sa vašim partnerom, prijateljem ili porodicom, možda ste se uspaničili zbog novca.

Objavljeno: 30.03.2022. u 08:10
get url
text

I svi različito reaguju na stres.

Dr. Karan Raj, koji ima više od 4,7 miliona pratilaca na TikToku, često dijeli brze savjete, i zabavne činjenice o tome kako da ostanete sretni i zdravi.

U jednom od svojih nedavnih videa, on se posebno fokusira na to kako naša tijela reaguju na stres - i kako možemo uzvratiti, prenosi Unilad.

- Ako želite brzo da se oslobodite stresa za 30 sekundi, fokusirajte se na jednu stvar. Svaki put kada udišete, vaša dijafragma se pomijera prema dole, stvarajući više prostora za vaše srce. Proteže se i srce postaje veće, a krv se kroz njega kreće sporije. Dakle, odmah mozak šalje signale srcu da mu kaže da ubrza. Ako razmislite o tome, ako ste anksiozni ili pod stresom, podsvjesno se fokusirate na udisanje ili hiperventilirate, što ubrzava otkucaje srca - kazao je on.

- Kada udišete ili izdahnete, vaša dijafragma se pomiče prema gore, lagano gnječeći srce i čineći ga manjim, tako da se krv brže kreće kroz njega. Kao refleks, mozak šalje signale srcu da ga uspori. Kada ste pod stresom, fokusirajte se na izdisaj - dugi, spori izdisaji. Ovo usporava rad srca - dodao je ovaj doktor.

Video je sakupio više od 200.000 pregleda i stotine komentara ljudi koji su mu se zahvalili na savjetu.

- Bio sam na ivici napada panike kada se ovo pojavilo. Hvala vam puno - napisao je jedan od njih.

@dr.karanr

Do this now!

♬ Married Life (From "Up") - Sergy el Som