Doktori potvrdili ono što su nas učile majke i nane: Za naše zdravlje važnije nego ikad, a ne košta ništa

Objavljeno: 04.05.17 u 14:36 Autor: J. B.

Još od malih nogu naše mame, nane, bake, majke ili nene uče nas da moramo prati ruke. Da to nije samo fraza dokazuje i mišljenje ljekara, koji tvrde da je redovna higijena ruku danas potrebnija više nego ikada.

- Trend je u svijetu da ima sve više antibiotika širokog spektra. Česta upotreba tih lijekova dovodi do antibiotske rezistencije. To znači da mikroorganizmi ne odgovaraju na adekvatan način primjeni antibiotske terapije. Racionalnom upotrebom antibiotika i širenjem preventivnih mjera, odnosno svijesti o značaju preventivnih mjera, mi činimo mnogo za svoje zdravlje, a na početku svega je higijena ruku - kaže doc. dr. Jasmina Smajić, anesteziolog i reanimatolog na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Zbog svega toga i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se borimo protiv antibiotske rezistencije, a oružje za to je upravo u našim rukama.

- Naše ruke mogu biti naš prijatelj ili naš neprijetelj. Ukoliko pacijenti, ali i zdravstveni radnici, ne održavaju redovno higijenu ruku, mogu dovesti do širenja infekcije - zaključuje dr. Smajić.

Značaj pranja ruku u medicini prvi je, još sredinom 19. stoljeća, primijetio dr. Ignaz Phillip Semmelweiss. Mađar koji je radio u u porodiljskoj klinici u Bečkoj općoj bolnici, shvatio je da postoji razlika između dvije porodiljske klinike, jedna u kojoj su se obučavali studenti i drugoj za primalje.

Na klinici gdje se provodila nastava za studente svaka deseta rodilja umirala je od takozvane babije groznice, dok je smrtnost na klinici gdje su učili primalje bila mnogo manja. Semmelweiss je proveo istraživanje i shvatio da su studenti medicine radili sekcije na leševima, a zatim nečistim rukama pregledavali rodilje. Usljed toga dolazilo je do česte pojave puerperalne sepse, trovanja krvi i smrti zbog bolesti, u narodnu poznate kao babija groznica.

- Higijena ruku je veoma važna u svakodnevici, a posebno za bolničke prostore i o tome treba svaki dan pričati. UKC ima cijelu službu posvećenu tome, dakle Higijensko-epidemiološki sektor, što dovoljno govori koliko se pažnje posvećuje higijeni - kaže predijatrica prof. dr. Fahrija Skokić.

Jedan od najvažnijih faktora u prevenciji intrahospitalnih infekcija, koje znače i veću stopu smrtnosti i veće bolničke troškove, ističe dr. Skokić, je jednostavan postupak, koji ništa ne košta, a to je pranje ruku.

Inače, Svjetski dan higijene ruku obilježava se svake godine 5. maja, a tim povodom je Univerzitetski klinički centar Tuzla organizirao savjetovanje pod nazivom "Rezistencija je u našim rukama".