navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravstveni plan

Doktorica koja je skinula 45 kilograma ima savjete koji su njoj pomogli

Doktorica Emi Hosoda nakon što se cijeli život borila sa svojom težinom, uspjela je osmisliti personalizirani, djelotvorni zdravstveni plan. Uzela je u obzir sve - od svoje genetike do crijevnog mikrobioma, pa je dizajnirala plan prehrane, koji joj je na kraju pomogao da skine 45 kilograma i nikad ih više ne vrati.

Objavljeno: 04.01.2023. u 21:43
get url
text
Emi Hosoda
Emi Hosoda

Ove stvari smatra ključnim za uspjeh

Pratite unos šećera, a ne kalorija

Hosoda je rekla da prati količinu šećera u hrani. Prekomjerna konzumacija šećera uzrokuje da ga tijelo skladišti kao masti, ali i povećava rizik od dijabetesa.

Količina kalorija koju osoba treba može uvelike varirati ovisno o razini aktivnosti i metabolizmu pa je Hosoda rekla da si ne postavlja kalorijske ciljeve ili ograničenja kako bi smanjila težinu. Također je važno upamtiti da nisu sve kalorije jednake, a sadržaj kalorija u hrani ne odražava uvijek njezinu hranjivu vrijednost.

Pijte dovoljno vode

Dok je pokušavala smršati, Hosoda je naučila da žeđ ne smije mijenjati s glađu. Preporučuje ljudima da piju onoliko vode koliko su aktivni. Naime, aktivnije osobe, koje se više znoje, trebaju više vode od statičnih osoba.

Dovoljno spavajte

Mnogi se bore sa snom, posebno tokom menopauze, a ograničen ili loš san povezan je s debljanjem. Hosoda uzima dodatke magnezija kako bi lakše zaspala i oduprla se želji za šećerom, ali studije nisu potvrdile da to ima ikakve veze.

Jedna recenzija objavljena 2021. pokazala je da se nekim odraslim osobama u 50-ima san neznatno poboljšao uz redovne dodatke magnezija, ali autori su zaključili da nema dovoljno dokaza da bi preporučili magnezij kao sredstvo koje će olakšati uspavljivanje.

Trenirajte snagu

Na kraju, Hosoda je u svoje treninge uključila vježbe snage. Ističe da se mnogi oslanjaju na aerobne ili kardio vježbe da smanje tjelesnu težinu, ali jačanje snage njoj je više pomoglo.

Izgradnja snage posebno je važna za odrasle osobe starije od 50 godina, koje bi mogle osjećati probleme s pokretljivošću ili gubitkom mišićne mase.