open-navfaktor-logo
search
Uočene nepravilnosti
Doktoru iz Doma zdravlja Lukavac oduzeta dozvola da propisuje lijekove
Nakon što je utvrđena prekomjerna potrošnja novca za lijekove sa esencijalne liste, prošle godine počela je kontrola propisivačke prakse ljekara u Tuzlanskom kantonu. U prvoj polovini ove godine, potrošnja na lijekove je smanjena, a jednom ljekaru iz Doma zdravlja Lukavac oduzeto je pravo da propisuje lijekove.
04.09.2018. u 21:24
get url
text
Lijekovi u apoteci
get url
text

Ovo nije prvi slučaj da je ljekar sankcioniran zbog kršenja procedura prilikom propisivanja lijekova. Prošle godine šifre su oduzete dvojici doktora, a radi se ljekarima iz Doma zdravlja Kladanj i Doma zdravlja Živinice.

- U prvih šest mjeseci na lijekove j potrošeno 18,3 miliona maraka, a u istom perodu prošle godine imali smo potrošnju koja je iznosila 20,6 miliona. Za te namjene planirali smo 19,9 miliona maraka - kaže Almira Hurić pomoćnik direktora za ekonomske poslove i trezor u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK.

Pomenuti iznosi, dodaje Hurićeva, rezultat su povećenih kontrola koje provodi ZZO, ali i liste lijekova i cijena koje su usklađene na državnom nivou.

Almira Hurić, pomoćnik direktora za ekonomske poslove i trezor u ZZO TK

Inače, lijekovi koji se izdaju na recept predstavljaju 17 posto potrošnje u ukupnom budžetu ZZO TK.

- U prvih šest mjeseci ostvarili smo 115 miliona maraka prihoda, dok razhodi iznose 109 miliona. Posebno nam je značajna disciplina rudnika u plaćanju, jer pet posto prihoda ZZO-a na godišnjem nivou dolazi iz rudnika "Kreka". Oni od 2016. godine redovno izmiruju svoj obaveze i dio duga iz prethodnog perioda - kaže Almira Hurić.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.