open-navfaktor-logo
search
Afere
Dokument u posjedu Faktora: Šta su potpisali Via Media i Parlament BiH
Iz Parlamentarne skupštine BiH sigurnosnim agencijama upućeni dopisi u kojima se traži da se uključe u istragu vezano za ulazak uposlenika nepoznate privatne firme u Parlament 
29.08.2019. u 21:08
get url
text

Iz Parlamentarne skupštine BiH sigurnosnim agencijama upućeni su dopisi u kojima se traži da se uključe u istragu vezano za ulazak uposlenika nepoznate privatne firme u Parlament, prilikom čega su bez nadzora manipulisali opremom, ulazili u server sobu, odnosno mijenjali plazme u parlamentarnim salama. Potvrdio je to Faktor Kenan Vehabović, sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjetimo, o ovome pitanju raspravljalo se u ponedjeljak na Kolegiju Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH. Tada je zaključeno da će od SIPA-e tražiti da utvrdi da li je eventualno bilo kršenje zakona, a od Direkcije za koordinaciju policijskih kontradiverzioni pregled svih prostorija gdje su boravili uposlenici firmi koje nemaju ugovorni odnos sa Parlamentom. Odlučeno je da se stručna pomoć zatraži i od OSA-e, koja bi trebala izvršiti antiprislušni pregled.

Govoreći o ovom slučaju, Vehabović odlučno odbacuje informacije prema kojima su svoje plazme, sa odobrenjem, uzeli nazad radnici firme AVC koja ih je iznajmila za korištenje tokom konferencije EBRD-a. AVC je televizore iznajmio firmi Via Media, koja je bila profesionalni organizator konferencije EBRD. Prema nekim informacijama, rok za vraćanje plazmi bio je dvije sedmice poslije završetka konferencije, a AVC navodno nije mogao dobiti svoju opremu nazad.   

- Ja bi volio da vidim taj, navodno adekvatan nalog za ulazak u zgradu Parlamentarne skupštine. Prema važećim propisima, taj nalog ne postoji – decidan je Vehabović

Vehabović međutim, kaže da je sa firmom koja je organizirala konferenciju, Via Media, odmah po završetku konferencije potpisan dokument o primopredaji sale, te da je tada njihova saradnja okončana, jer se nigdje ne spominje dodatna obaveza vraćanja ekrana.

- Ljudi ne vode računa o zapisnicima koje su potpisali. Via Media neka pročita zapisnik koji je potpisala 13. 5.  i sve će im biti jasno  - kaže Vehabović.

U zapisniku o primopredaji prostorija nakon konferencije, sklopljenog između Via Medije i Parlamenta, a koji je u posjedu Faktora, ne spominje se nikakva dodatna obaveza vraćanja opreme.

- Shodno dobijenom odobrenju za korištenje sala, holova. čitaonice, centra za posjetioce i drugog prostora u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, a za potrebe Godišnje skupštine EBRD-a, u period 26.4.-13.5.2019. godine u ime Parlamentarne skupštine BiH izjavljujem da smo pomenute prostorije primili od Via Media-e, kao profesionalnog organizatora, bez vidljivih oštećenja  - stoji u zapisniku koji je u ime Parlamenta potpisao Veljko Mastilo, a Via Medije Elma Kadrić.    


Faksimil zapisnika o primopredaji prostora

Uz sve, Vehabović naglašava da su u cijeloj priči dvije plazme manje bitne, da se detaljima dogovora vezano za konferenciju skreće pažnja s puno važnijeg pitanja: ko i kako ulazi u zgradu državnog parlamenta.

-  Hvala Bogu, postoje nadležne institucije i svi će imati mogućnost da njima predoče materijalne dokaze – zaključuje Vehabović.

O ovom pitanju u agencijia Via Media danas se nisu htjeli oglašavati.  

Vehabović: Ko i kako ulazi u zgradu?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.