open-navfaktor-logo
search
Svjetsko tržište
Dolar oslabio prema najvažnijim valutama
Američka centralna banka poručila da nema razloga za promjene u monetarnoj politici
05.05.2019. u 17:10
get url
text

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle je sedmice pala nakon što je američka centralna banka poručila da nema razloga za promjenu monetarne politike u jednom ili drugom smjeru.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,4 posto, na 97,60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,45 posto, na 111,10 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku pa je cijena eura porasla 0,45 posto, na 1,1201 dolar.

Nakon dvije sedmice rasta dolar je prošl oslabio. Sedmica na valutnim tržištima protekla je mirno, uz male promjene valutnih tečajeva i slabu likvidnost, što se pripisuje ovotjednim dužim praznicima u Japanu i Kini.

Dolar se pod pritiskom našao polovinom sedmice, kada je američka centralna banka poručila da nema razloga za promjene u monetarnoj politici.

Nakon redovne sjednice Fed je u srijedu poručio da se rast privrede nastavlja, da je tržište rada i dalje snažno te da bi inflacija mogla porasti dok se ciklus rasta gospodarstva bliži desetoj godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.