VEZANI TEKST - Rožman: Ekipa je "gladna", nema otpisanih, nema favoriziranih

Derbi dvije vodeće ekipe prvenstva najavili su šef stručnog štaba Širokog Brijega Marijan Budimir i vezni igrač Luka Mamić.

- Sarajevo prolazi proces sličan našemu. Doveli su novoga trenera, imaju novi način rada i rastu iz utakmice u utakmicu. Imaju odlične pojedince i jedni su od glavnih pretendenata za naslov prvaka - kazao je Budimir.

Po njegovim riječima, Široki Brijeg je favorit u svakoj utakmici koja se igra na Pecari pa će tako biti i sutra.

- Imamo svoje želje i ciljeve. Svakog protivnika želimo pobijediti na Pecari, međutim, vojnim rječnikom kazano, za pobijediti morate prvo znati svoje i kvalitete svoga protivnika, a onda izabrati gdje ćete voditi bitku i koju ćete strategiju koristiti. Napravit ćemo sve da u 90 plus minuta dođemo do pobjede. Pozivam naše navijače da nas bodre i da nas nose cijelu utakmicu - rekao je trener Širokog.

Susret Širokog Brijega i Sarajeva ima posebnu težinu zbog netrpeljivosti navijača dva kluba, a dolazak na Pecaru najavila je grupa od 250 navijača Sarajeva. Budimir, pak, ističe kako ga zanima isključivo fudbal.

- Na terenu želim viteštvo, igru, ne zanima me ništa više od toga. Idemo igrati pravi, muški fudbal i nadigravati se s jednom dobrom ekipom. Trebamo se fokusirati na izvedbu na terenu i zaboraviti sve izvan terena - poručio je Budimir.

Vezni igrač Luka Mamić, koji igra u sjajnoj formi, također je biranim riječima govorio o sljedećem protivniku.

- Čeka nas teška i energetski zahtjevna utakmica. Svjesni smo kvalitete Sarajeva. Na svakoj poziciji imaju po dva-tri igrača koji mogu napraviti razliku na terenu i odlučiti utakmicu. S druge strane. Mi smo u dobrom nizu i želimo ga nastaviti. Igramo veliki derbi pred našim navijačima i nimalo ne sumnjam kako će njihova podrška biti velika. Idemo zajedno nastaviti pozitivan niz i radovati se pobjedi - rekao je Mamić.

Na vrhu tabele Premijer lige BiH nalaze se Sarajevo i Široki Brijeg sa po 13 osvojenih bodova, s tim da Sarajevo ima utakmicu više. Pred oba kluba je nekoliko zahtjevnih utakmica. Široki Brijeg nakon Sarajeva igra zaostalu utakmicu s Borcem na Pecari (27. septembra), a zatim gostuje kod Željezničara (30. septembra).

Sarajevo nakon gostovanja kod Širokog Brijega ide u Gornji Vakuf/Uskoplje gdje će u Kupu BiH igrati protiv Sloge, zatim ugošćuje Zvijezdu 09 (30. septembra), dok je sarajevski derbi protiv Željezničara na rasporedu 7. oktobar. Slijedi reprezentativna pauza, nakon koje Sarajevo gostuje kod Borca.