open-navfaktor-logo
search
Odbijena inicijativa
Dom naroda BiH: Ništa od poziva da se OSBiH angažira na granici i spriječi ulazak migranata
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nisu primili k znanju Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2019. godinu kao ni Programske planove i Finansijski plan BHRT-a za 2020. godinu.
24.11.2020. u 13:04
get url
text

Delegat u Klubu Hrvata Zlatko Miletić pozvao je danas da se iznađu rješenja za tu televiziju u smislu činjenice da postoji veliki problem s naplatom RTV takse, a upozorio je i na činjenicu da je proces digitalizacije zaustavljen.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu čiji je podnosilac: Predsjedništvo BiH kao i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta bh. institucija za 2019. godinu čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH.

Nije prihvaćena delegatska inicijativa Denisa Bećirovića (SDP) iz Kluba Bošnjaka kojom bi Dom naroda pozvao Predsjedništvo BiH da, u najkraćem mogućem roku, donese Odluku o angažiranju Oružanih snaga BiH na državnoj granici BiH s ciljem pomoći Graničnoj policiji BiH u zaustavljanju ilegalnih prelazaka državne granice i osiguranja sigurnosti za sve narode i građane BiH.

Bećirović je danas kazao da nema adekvatnog rješenja za migrantsku krizu, a iz mjeseca u mjesec sve je gore zbog čega je mišljenja da je ovo krajnji trenutak za uvođenje mjera poput ove jer to čine i druge države.

Podsjetio je da je 1.600 kilometara državne granice, a više od 1.200 državnih graničnih policajaca nedostaje te bi ovakva mjera pomogla da se ta situacija iole stavi pod kontrolu.

- Imat ćemo još veće probleme. Da li je nekome cilj da dođe do eskalacije migrantske krize u Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo. Neki su autobusima dovozili migrante u te dijelove BiH - istaknuo je.

Pozvao je i one koji uporno odbijaju prijedloge poput ovog da predlože neke druge mjere u protivnom jer se postavlja pitanje šta je konačni cilj svega toga i da li je cilj potpuna destabilizacija situacije u BiH.

Delegat Kluba Hrvata Zlatko Miletić podržao je prijedlog Bećirovića pojašnjavajući da vojnici ne bi stajali s puškom na granici nego bi sprečavali ilegalne prelaske na mjestima gdje je to moguće učiniti, a takvih je 240 i pojasnio da se od Predsjedništva BiH traži da se ta propusnost zaustavi.

Na nefunkcionalnost između Vijeća ministara BiH i PSBiH upozorio je danas delegat u Klubu Srba Mladen Bosić (SDS) podsjećajući da je na dnevnom redu jedini prijedlog Vijeća ministara BiH pred delegatima, sudske takse, a u BiH je više neriješenih pitanja i ne samo onih koji se tiču migranata.

Delegati Doma naroda usvojili su danas Izvještaj o utvrđivanju prijedloga rang-liste kandidata za izbor direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH čime su podržali da na tu poziciju bude izabran Dragoljub Reljić.

Ovim je okončana današnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.