open-navfaktor-logo
search
Napredak
Dom naroda FBiH: Napravljen je iskorak ka alternativnom izvoru gasa
Iz Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pozdravljaju završetak idejnog Projekta plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatske, saopćio je taj Dom podsjećajući da je ranije podržao ovaj projekat.
06.05.2020. u 16:30
get url
text

- Završen je Idejni projekt plinovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske na pravcu Zagvozd (RH) - Posušje  – Novi Travnik, s odvojkom za Mostar - saopćila je Uprava preduzeća "BH-gas" d.o.o Sarajevo. Taj projekt  donošenjem zaključka o potrebi njegova ubrzanja dobio je potporu delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na 5. redovnoj sjednici tog doma koja je održana 13. februara ove godine. 

Iako izvještaji o poslovanju Privrednog društva za proizvodnju i transport plina "BH-gas" d.o.o. Sarajevo za 2017. i 2018. godinu  na istoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nisu dobila podršku većine delegata u tom domu, zbog njegova iznimnog značaja za snabdjevanje plinom BiH, a posebno Hercegovine i središnje Bosne, projekt za kojeg je "BH-gas" završio projektnu dokumentaciju dobio je prije nepuna tri mjeseca "zeleno svijetlo" u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije BiH, navodi se u saopćenju Doma naroda.

Projektom "Južna interkonekcija" vrijednim 100 miliona eura, čiji je promotor uz "BH-gas" i hrvatska kompanija  "Plinacro" d.o.o Zagreb, predviđena je gradnja plinovoda u dužini od 162 km, od kojih se 114 km odnosi na glavnu trasu, dok je preostalih 68 km dužina plinovoda koji se odvaja za Mostar, odnosno Hercegovinu te dalje prema Središnjoj Bosni, konretno Novom Travniku.

Sredstva su najvećim dijelom osigurana iz evropskih fondova i povoljnih kreditnih linija, USAID-a te drugih međunarodnih organizacija, a Projekt snažno podržavaju i Energetska zajednica te Evropska unija.

 - Iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH pozdravljaju završetak Idejnog projekta kojim je napravljen iskorak ka realiziranju projekta "Južne interkonekcije" koji će Bosni i Hercegovini osigurati alternativni izvor oskrbe plinom te omogućiti da postanemo dio evropske mreže plinovoda - ocjenjuje se u saopćenju. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.