open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Dom naroda FBiH: Prihvaćen Nacrt zakona o elektronskom potpisu
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u nastavku današje sjednice je prihvatio Nacrt zakona o elektronskom potpisu FBiH, koji je predložila Federalna Vlada.
27.02.2020. u 14:04
get url
text
Elektronski potpis

Prihvaćen je bez mnogo rasprave, jedino je delegat Aner Žuljević kazao da će taj akt, kad stupi na snagu, otvoriti niz mogućnosti poslovnim subjektima i ubrzati mnoge procedure.

Prema obrazloženju Vlade, budući zakon će urediti pravo fizičkih i pravnih osoba na upotrebu elektronskog potpisa u upravnim, sudskim i drugim postupcima, poslovnim i drugim radnjama.Također, utvrđuje i prava, obaveze i odgovornosti fizičkih i pravnih osoba koje pružaju usluge izrade, verifikovanja ili potvrđivanja elektronskog potpisa, vremenskog žiga i pečata, elektronske preporučene dostave i certifikata za autentifikaciju mrežnih stranica na teritoriju Federacije BiH, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno.

Elektronski potpis je skup podataka u elektronskom obliku, koji su pridruženi ili su logički povezani s drugim podacima i koje potpisnik koristi za potpisivanje te služi za elektroničku identifikaciju potpisnika i autentičnost potpisanog elektronskog dokumenta.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.