Dom naroda FBiH: Rebalansom budžeta bit će raspoređen novac iz klirinškog duga

Objavljeno: 07.12.17 u 15:38 Autor: S. Karaica

Dom naroda trenutno raspravlja o rebalansu budžeta za 2017. godinu. 

FOTO: ARHIV
FOTO: ARHIV

Ovaj materijal delegatima je prezentirao federalni premijer Fadil Novalić, rekavši da je ključni razlog za pripremu i usvajanje izmjena i dopuna, odnosno rebalansa budžeta za 2017. godinu, neplanirani prihod po osnovu naplaćenog klirinškog duga Ruske Federacije u iznosu od oko 72,5 miliona dolara.

Novalić je pojasnio da se Vlada opredijelila da 107 miliona maraka naplaćenih iz klirinškog duga usmjeri za unapređenje cestovne infrastrukture, odnosno izgradnju autocesta i brzih cesta. Dio novca, 7,7 miliona KM, bit će usmjeren izmirenje obaveza iz ranijeg razdoblja prema poljoprivrednicima.

Još jedan od razloga za donošenje rebalansa je i sporazum Vlade i predstavnika boračkih udruženja o dostignutom nivou sredstava u federalnom budžetu za rješavanje socijalno-statusnih pitanja boračkih kategorija, za čiju je realizaciju neophodno osigurati sedam miliona KM.

Rebalans budžeta iznosi 2.692.930.542 KM, što je za 54,7 miliona KM ili dva posto manje u odnosu na budžet Federacije BiH za 2017. godinu. Ovim rebalansom kapitalni izdaci i transferi povećani su za 111.739.336 KM dok je, s druge strane, smanjena potreba za zaduživanjem s obzirom da su iskorišteni vlastiti izvori finansiranja.