open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Dom naroda pretvorili u cirkus: SNSD-ovi delegati isti zakon prvo podržali pa "oborili"
Zbog protivljenja SNSD-ovih delegata, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer nije usvojio Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom Bosne i Hercegovine. Taj potez suprotan je onom iz prošle godine.
24.02.2022. u 17:09
get url
text

Ovaj primjer oslikava politiku SNSD-a. Isti ovaj zakon su u prvom čitanju, na sjednici prošle godine, podržali delegati koji su ga jučer oborili. Tekst zakona ostao je isti jer na njega nije bilo amandmana, kako je konstatirala nadležna komisija. U proceduru ga je uputilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Zoran Tegeltija (SNSD).

Glasanje o Zakonu o suđenju u razumnom roku

Čak je ovaj zakon, onakav kakav je uputilo Vijeće ministara BiH, pohvalila Snježana Novaković Bursać, predsjednica Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

No on nije usvojen i otišao je na usaglašavanje Kolegiju Doma naroda Parlamenta BiH.

Time su delegati SNSD-a nastavili blokadu rada institucija Bosne i Hercegovine, odnosno nedonošenja odluka, osim onih koje samo njih interesiraju, poput finansijskih sporazuma, nepriznavanja članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, "pozivanja" entiteta da vode dijalog o onome što su pitanja države Bosne i Hercegovine i njene nadležnosti, za šta su jučer digli ruke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.