Četvrtak, 22.02.2024.
FOTO: Arhiv

Dom zdravlja KS: Lijek Clexane pacijenti će od sada podizati u ugovornim apotekama

Lijek Clexane, kojeg često koriste trudnice, ali i svi ostali koji imaju rizik od nastajanja krvnih ugrušaka, od sada će pacijenti moći podizati u svim ugovornim apotekama (Apoteke Sarajevo, privatne apoteke koje imaju ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS), potvrdio je doc. dr. sc. Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS.

- Danas smo dobili upute da svi ljekari koji su u sistemu e-recepta na nivou ustanove Dom zdravlja KS mogu kroz elektronski recept propisati pacijentima lijek Clexane koji je indiciran od drugih specijalnosti, pa i od ljekara porodične medicine - rekao nam je jučer Spahić.

 VEZANI TEKST - Građani KS žale se na nedostatak Clexana: Lijek se više neće podizati u domovima zdravlja, Vlada je donijela odluku

Dodaje da postoji nedoumica da li po Federalnom pravilniku o propisivanju lijekova, ljekari, poput ginekologa koji najviše daju Clexane, na nivou primarne zdravstvene zaštite u Zavodu za zaštitu žena i materinstva KS, mogu propisati lijek.

- Ako ne mogu, onda nismo uradili ništa, odnosno oslobodili smo samo JU Dom zdravlja KS da bude distributer lijeka, a opet nismo uradili ništa konkretno za pacijenta. Zašto ljekari na nivou sekundarne zdravstvene zaštite ne mogu odmah poslati elektronski recept, jer smo do sada za taj informacioni sistem potrošili više od 20 miliona KM građana KS? Ne vidim razloga da se ta priča ponovo dupla, odnosno da se pacijenti naručuju ponovo da bi ljekar porodične medicine poslao elektronski recept. To nije bila zamolba - naveo je Spahić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh