Dom Željezničara: Grbavica slavi 64. rođendan

Objavljeno: 13.09.17 u 10:52

Na današnji dan prije 64 godine zvanično je otvoren dom FK Željezničar, stadion Grbavica.

 

Stadion je izgrađen 1953. godine
Stadion je izgrađen 1953. godine

Željezničar je svoje utakmice do 1953. godine igrao na na vojnom igralištu Egzecir, a potom na Pofalićima. Nakon što su protjerani jer su postali ozbiljna konkurencija moćnijim sarajevskim klubovima, željezničari su odlučili da sagrade vlastiti fudbalski hram, na kojem će se igrati svoje utakmice.

Odlučni članovi Radničkog Sportskog Društva Željezničar su 1949. godine pokrenuli radnu akciju, gradnju današnjeg stadiona Grbavica, koja je završena 13. septembra 1953. godine. U prvoj zvaničnoj utakmici, prilikom otvaranja, Željezničar je savladao Šibenik sa 4:1, a Ilijas Pašić je postigao tri gola.

Tada se nije moglo ni slutiti da će dom Plavih, nekih četrdesetak godina kasnije, biti skoro poptuno uništen.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, stadion Grbavica je postao prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona 6. april sa Marijinog Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je dok je dio stadiona miniran. Sa tribinom zajedno je izgorjelo i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala fudbalerima, a razliku u broju osvojili su ostali klubovi iz Sportskog Društva Željezničar, koje je tada brojalo 14 klubova. Ipak, neki pehari koji su bili u prostorijama kluba na Marijinom Dvoru su sačuvani i danas krase vitrine Plavog salona.

Prvo veće renoviranje stadion je doživio 30. juna 1968. prilikom čega je bio zatvoren za utakmice. Uklonjena je atletska staza koja je postavljena tokom prvobitne izgradnje 1949. godine. Renoviranje je trajalo skoro cijelih osam godina i završeno je 25. aprila 1976. godine kada se Željo i zvanično "vratio kući". Rušen je i paljen s ciljem da se uništi sve ono što je s ljubavlju građeno još od 1921. godine.

U historiji Doline ćupova 2016. godina ima posebno mjesto. To je period kada je Grbavica doživjela određene rekonstrukcije, te je dobila zeleno svjetlo za odigravanje evropskih utakmica. Uz sinergiju navijača i rukovodstva kluba, pokrenuta je akcija "Kupi stolicu za evropsku Grbavicu", te je rekonstruisana zapadna tribina, te dijelom sjeverna i južna. Navijači su u ovom projektu pokazali da je Grbavica njihov dom.

Rekunstrukcija je podrazumijevala građenje novih objekata na zapadnoj tribini, skidanje drvene i postavljanje metalne konstrukcije, mijenjanje stolica na zapadnoj tribini, postavljanje stolica na sjevernoj i južnoj tribini gdje su nedostajala, potpuno renoviranje Plavog salona, postavljanje LED displeja, te drugi niz aktivnosti koji su urađeni u 2016. godini.

Najveći infrastrukturni projekat desio se u ovoj godini. FK Željezničar vođen parolom "Mi smo Željini, Željo je naš" sa svojim navijačima je izgradio istočnu tribinu. Izgradnje tribine je koštala ukupno 2.010.665 KM, a kroz akciju jedinstvenu akciju "Izgradimo istočnu tribinu" je kupljeno 811 desetogodišnjih ulaznica pocijeni od 1.000 KM.

U ovom mjesecu FK Željezničar je pokrenuo nove radove na unapređenju infrastrukture kako bi Grbavica zadovoljila kategoriju 3, te narednog mjeseca ugostila reprezentacije Bosne i Hercegovine i Belgije.