open-navfaktor-logo
search
Federalni štab CZ
Donesena naredba o ukidanju karantina, svi sa granice idu u kućnu izolaciju, ukinut policijski sat
Federalni štab Civilne zaštite danas donio naredbu prema kojoj se ukidaju karantini, kao i policijski sat.
24.04.2020. u 14:11
get url
text

- Federalni štab donio je odluku o ukidanju karantina. Prema informaciji koju ja imam, na jutros održanom Štabu, donesena je ta odluka - potvrdio je i Pero Ćiro Pavlović, glasnogovornik Vlade i Štaba civilne zastite HNK.

Ista informacija potvrđena je i Faktoru iz Federalnog štaba civilne zaštite.

Sanitarni inspektori i pripadnici Granične policije BiH građanima koji dolaze iz inostranstva na granične prijelaze daju rješenja za kućnu izolaciju. Sa granice se uklanjaju šatori Civilne zaštite FBiH, dok naredba o smještanju u karantin ostaje na snazi u entitetu Republika Srpska. 

Predloženo je Ministarstvu zdravstva FBiH da donese odluku da sve osobe koje se trenutno nalaze u karantinu budu upućene u kućnu izolaciju. Njima bi rješenja za izolaciju trebali izdati kantonalni sanitarni inspektori. 

Dva šatora OSBiH na graničnim prijelazima Bijača i Izačić ostaju, o njima će odlučiti viši nivoi vlasti. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH je predlagalo da se policijski sat ukine od 4. maja, međutim epidemiolozi su Federalnom štabu dali preporuku da se naredba o uvođenju policijskog sata stavi van snage već danas. 

Sve ostale donesene mjere, uključujući javna okupljanja, nošenje maski i rukavica te ostalo, ostaje na snazi do daljnjeg. 

Federalni štab će također iduće sedmice razmotriti rad autosalona, frizera, kozmetičara, muzeja, galerija, kina i pozorišta. Za konačnu odluku sačekat će se još stav epidemiologa. 


 

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.