open-navfaktor-logo
search
Brčko distrikt
Donesena naredba: Zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom prostoru, obvezne maske
Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je epidemiološka situacija u Distriktu komplikovana s tendencijom daljeg pogoršavanja.
03.11.2020. u 19:08
get url
text

On je kazao da je u 24 sata na području Distrikta registrovano 98 osoba koje su pozitivne na COVID-19.

- Ocijenili smo da je jedan od osnovnih razloga ovog stanja nepridržavanje postojećih epidemioloških mjera. Broj od 98 osoba imamo zbog akumuliranih osoba preko vikenda. Od tih 98 muškaraca je 50, a žena 48. Kada se analiziraju godine starosti većinom su to osobe srednje i mlađe životne dobi što i to može ukazivati gdje bi mogla biti žarišta. Aktivnih slučaja je 330, a od početka epidemije imamo registrovano ukupno 678 pozitivnih - kazao je Pezerović.

Zbog teške epidemiološke situacije Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici donio je nekoliko naredbi koje stupaju na snagu danas, a najznačajnija je naredba o zabrani svih javnih okupljanja u zatvorenom prostoru. Učesnici javnih okupljanja na otvorenom prostoru dužni su da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka uključujući i obavezno nošenje zaštitne maske.

- Također, na današnjoj sjednici Štab je naložio i obavezno nošenje maske na otvorenom u grupi od dva ili više lica. Štab je naložio i inspekciji da pojača rad na terenu i kontrolu ugostiteljskih objekata kako bi se utvrdilo da li se poštuju donesene mjere i naredbe Štaba. Data je mogućnost da inspekcije izriču mjeru zabrane obavljanja ili zatvaranja tih objekata u slučaju da utvrde da se u tom objektu ne poštuju izrečene mjere i naredbe. U slučaju pogoršanja ili nepoštovanja naredbi postoji mogućnost da se Štab izjasni o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata - kazao je Pezerović dodajući da je Štab na današnjoj sjednici donio i mjeru koja se odnosi na osobe bez zdravstvenog osiguranja kako bi im se omogućilo pružanje zdravstvene usluge, dijagnostika i liječenje u slučaju simptoma zaraze koronavirusom.

Prilikom javljanja u JZU "Zdravstveni centar Brčko" Brčko distrikta BiH identitet tih osoba će se moći utvrditi na osnovu lične karte kao dokaz o prebivalištu na području Brčko distrikta BiH.

Pezerović je na današnjoj konferenciji za medije kazao da u petak stupa na snagu i novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

- Taj zakon je dobar i efikasan instrument i na osnovu tog zakona propisane su sankcije koje će biti znatno strože nego što su bile po dosadašnjim propisima. Od petka kontrolni organi krenut će u kontrole podnošenja kaznenih prijava - istakao je Pezerović.

Direktor JZU "Zdravstveni centar Brčko" Brčko distrikta BiH Nihad Šibonjić kazao je da je krajnje vrijeme da građani počnu poštovati sve dosadašnje donesene mjere Štaba.

- Situacija se pogoršava u svijetu, u našem okruženju, a i kod nas je trenutno loša. Svaki dan imamo na desetine novih zaraženih pacijenata, svaki dan imamo prijem od 7 do 10 pacijenata u bolnicu. Svaki taj pacijent se najmanje dvije sedmice mora zadržati u bolnici i uglavnom se primaju oni sa srednjom i teškom kliničkom slikom. Također, i oni koji imaju lakšu kliničku sliku nekad se moraju primiti zbog drugih bolesti, što dodatno opterećuje naš bolnički sistem. Mi u zgradi Odjeljenja za plućne bolesti i tuberkulozu trenutno imamo 25 pacijenata i tu smještamo najteže pacijente kojima je potreban respirator i kisik. Trenutno je dvoje na respiratoru i jedna osoba je na neinvazivnoj ventilaciji. Šest lica je s teškom kliničkom slikom i šesnaest sa srednje teškom kliničkom slikom. Kada je u pitanju zgrada ginekologije, tu imamo 16 pacijenata – 3 s teškom kliničkom slikom i 13 sa srednje teškom kliničkom slikom. Za šest pacijenata nismo uspjeli dokazati testiranjem da su COVID pozitivni, ali imaju simptome koji ukazuju da se najvjerovatnije radi o COVID infekciji - kazao je Šibonjić.

On je istakao da je od Štaba dobijen zadatak kako bi se pripremio "plan B" i priprema drugih objekata gdje bi se pacijenti smještali.

- Inače, bolnica u Brčkom sveukupno ima 300 kreveta i u ovakvoj situaciji mogli bismo imati najviše do 120 kreveta za COVID pacijente. To je skoro polovina kapaciteta i mi moramo misliti i na ostale pacijente koje treba liječiti. Pošto vidimo da se brzo popunjavaju mjesta, mi smo oslobodili Odjeljenje pedijatrije i njega smo preselili na Odjeljenje otorinolaringologije koje ćemo pregraditi, a to ćemo uraditi i na Internom odjeljenju kako bismo dobili još mogućih tridesetak kreveta. Od Štaba smo dobili i zadatak da pripremimo za svaki slučaj i dodatni objekat za potrebe COVID pacijenata. Da li će to biti neka škola, fiskulturna dvorana– vidjet ćemo. Doktori i sestre, svi smo mi na izmaku snaga i sve nas je više koji postajemo zaraženi i ostajemo u izolaciji zbog kontakata - kazao je Šibonjić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.